Nogomet

Kako će funkcionisati VAR na Bilinom polju: U Zenicu stiže kombi sa specijalnom opremom

Kako će funkcionisati VAR na Bilinom polju: U Zenicu stiže kombi sa specijalnom opremom – Nakon što je Izvršni odbor Evropske nogometne asocijacije (UEFA) donio odluku da se Video Assistant Referee tehnologija koristi u predstojećim utakmicama play-offa Lige nacija, postalo je jasno da će VAR konačno stići i u našu zemlju.

Primjenu će imati na susretu baraža između reprezentacija BiH i Sjeverne Irske koja će se odigatri 26. marta naredne godine na Bilinom polju.

No, s obzirom da na zeničkom stadionu ne postoji specijalna odaja za VAR, postavlja se pitanje kako će sve to izgledati.

Problem će biti riješen jednostavnom metodom. U Zenicu će doputovati kombi sa posebnom opremom i prostorijom gdje će biti smješteni arbitri koji će pregledavati snimke spornih situacija. Taj kombi će biti kablovima povezan i sa reportažnim kolima televizijske kuće koja će realizovati prenos utakmice (United Media). Istom metodom korišten je VAR na nekoliko mečeva u Hrvatskoj.

Na raspolaganju će arbitrima biti snimci sa svih kamera koje će biti korištene tokom prenosa. Također će biti postavljen i monitor pored samog travnjaka na Bilinom polju, koji će koristiti glavni sudija utakmice.

Tehnologija VAR se može koristiti za provjeru sljedećih situacija:

Pogodaka – da li je lopta prešla crtu cijelim obujmom, da li je bilo ofsajda ili prekršaja napadača.

Odluka o jedanaestercu – da li je počinjen prekršaj za kazneni udarac ili nije, drugi prekršaji se ne mogu provjeravati.

Izravna isključenja (crveni kartoni) – isključenja nakon druge opomene se ne mogu pregledavati.

Identifikacija igrača koji moraju biti opomenuti ili isključeni – u ovom slučaju arbitar može promijeniti odluku i ako je igra nastavljena.

Kod svih ostalih prekršaja sudija donosi samostalno odluku i ne može je preispitivati pomoću VAR-a.

scsport.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem