Košarka

Kada će biti održana Skupština OKK Čelik?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Omladinski košarkaški klub Čelik iz Zenice, odlukom Komesara Takmičenja Bože Bošnjaka, koja je objavljena u zvaničnom Biltenu saveza 19. januara izbačen je iz lige. Zeničani su kažnjeni i novčano sa 4.500 KM, te zabranom nastupa u najjačem rangu prvenstva BiH u naredne tri godine.

Kazna je uslijedila nakon što Čelik nije odigrao utakmice protiv Slobode i Posušja, zbog finansijske situacije i odlazaka igrača nisu mogli završiti polusezonu. Ta odluka svakako je vrlo teško pala svim ljubiteljima košarke u Zenici, jer taj grad je iznjedrio toliko poznatih igrača, ali i trenera, koji su slavu Zenice ponijeli sa sobom diljem Evrope i svijeta.

Izostanak podrške Grada i Gradonačelnika, sponzora i privatnika doveli su do toga da je OKK Čelik klub sa kojim se ne zna šta će biti u narednom periodu. Iako su iz kluba najavljivali da će se Skupština kluba održati u martu mjesecu, očigledno je da od toga nema ništa i pitanje je uopšte kada će biti i održana.

Zatvorena kancelarija kluba, odlazak skoro svih igrača u seniorima, dugovi prema bivšim igračima, trenerima, savezu su nešto što steže veliku omču oko vrata ovog kluba. Pitanje je hoće li klub naredne sezone uopšte igrati A1 ligu.

Klubu su hitno potrebni novi ljudi, odnosno novo rukovodstvo, a prije toga, pošteno bi bilo i da ljudi koji još obnašaju funkcije u klubu vrate određena dugovanja, koja su oni lično napravili. Čeliku je potrebna finansijska konsolidacija, te sistem koji će klub izvesti na pravi put u naredne četiri godine.

Zeničani su prije dvije godine izborili nastup u najvišem rangu, nakon što je Posušje odustalo od nastupa u bh. eliti zbog nedostatka finansija. Ipak čini se da je rukovodstvo Čelika napravilo korak naprijed, pa zatim pet koraka unazad. Doveli su trenera i igrače sa strane, koji su u prvoj sezoni premašili sva očekivanja u rezultatskom smislu, međutim to na dugoročne staze nije imalo nikakvog smisla.

U vremenu kada nikada više omladine nije treniralo košarku u Zenici dešava se blamaža da se klub izbacuje iz lige nakon neodigravanja utakmica, odnosno dugova i odlazaka trenera i igrača, što je svakako stvar sa kojom se trebaju pozabaviti svi kojima je Zenica i košarka u srcu.

Na kraju tužna slika zeničkog sporta koja je obišla cijelu državu, ali i regiju uz nadu da će biti okidač u daljoj strategiji i viziji. Pomalo uspavani Grad, kao i uspješni privredni subjekti kada je u pitanju sport moraju se probuditi i postaviti snažne konture kako u nogometu, košarci, rukometu, odbojci, ali i ostalim sportovima. S najboljom infrastrukturom u državi, to bi trebalo da bude logično, međutim u Zenici uz par izuzetaka odavno nema ni sistema ni vizije kada je u pitanju sport.

Nadamo se da će nas neko svojim djelima demantovati u narednom periodu, sigurno niko sretniji neće biti od potpisnika ovih redova da u Areni gleda i izvještava sa utakmica Čelika u ABA ligi protiv Partizana, Crvene Zvezde, Cibone, Cedevite… SPORTSPORT.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno