Zabava

Kada bi BiH mogla ponovo na Eurosong

Kada bi BiH mogla ponovo na Eurosong- I dok se u regiji i Evropi uveliko komentiraju nastupi na ovogodišnjem Eurosongu, u BiH sve se manje govori o tom takmičenju. Sve rjeđe postavlja se pitanje zašto zastava BiH više nije među zemljama učesnicama. Bh. građani ni ove godine nisu bili u mogućnosti pratiti prijenos jednog od najprestižnijih muzičkih takmičenja u Evropi. Razlog za to, kako tvrde iz BHRT-a, je finansijska nemogućnost.

Već četvrtu godinu bh. građani nisu u mogućnosti pratiti televizijski prenos Eurosonga niti glasati za najbolju pjesmu Evrope. S obzirom na situaciju u državi, nije ni čudo, kažu građani.

“Mnogo mi je žao BiH nije učestvovala u tome ali eto takva smo država, tu treba dosta sredstava da se odvoji i vjerovatno prema financijskoj mogućnosti”.

“Inače slabo ja to gledam, sport, fudbal…”.

“Zahvaljujući prilikama odnosno neprilikama u kojima se mi nalazimo, nije ni čudo što ne učestvujemo kad ništa nije kako treba u ovoj državi”.

“Tako smo bili poznati u svijetu, a ovako nas…ni sport ni ništa, nigdje nas nema”, kažu građani Sarajeva.

A neće nas ni biti na Eurosongu sve dok BiH, tačnije BH Radio Televizija, ne izmiri dugovanja od skoro 11 miliona maraka prema Evropskoj Radiodifuznoj uniji. EBU je uveo sankcije BiH još 2017. godine. Nema Eurosonga, nema Evropskog prvenstva, nema brojnih drugih kvalitetnih sadržaja sve dok se dug ne isplati. A imajući u vidu trenutni način i stepen naplate RTV takse, poručuju iz BHRT-a, to je nemoguće.

Kada bi se stepen naplativosti RTV takse podigao, mi bismo zasigurno mogli izdvajati jedan dio sredstava kojima bi otplaćivali taj dug. Mi i sad otplaćujemo neke manje dugove iz redovnog poslovanja, ali sigurno uz veću naplativost RTV takse da bismo mogli obećati EBU-u, napraviti neki plan i u narednih 5 godina izvršiti svoju obavezu“, kazala je Lejla Babović iz Odjela međunarodnih poslova BHRT-a.

Iz EBU-a danas bez odgovara na naš upit o ovoj situaciji. A svaka godina je jako važna za BiH, smatra nekadašnja šefica delegacije BiH na Eurosongu. Ovo takmičenje svake godine prati oko 200 miliona ljudi. Samim time, sjajna je platforma za promociju države. Stoga se Eurosong mora vratiti BiH i njenin građanima.

Eurosong znači mnogo za države koje nemaju dobro razvijenu muzičku industriju, a pošto BiH to nema, onda je Eurosong od velike važnosti zato što u neku ruku Eurosong pokreće muzičku industriju pa ako ništa drugo, onda jednom godišnje prilikom odabira pjesme pokrene se nešto i nastanu neka kreativna rješenja“, kazala je Vesna Andree Zaimović, nekadašnja šefica Delegacije BiH na Eurosongu.

Svi naši sagovornici izrazili su nadu da će se povećati zainteresovanost i bh. tržišta za sponzorisanjem jednog od ovakvih projekata. Samo, kažu, uz podršku svih, od državnih organa, preko privrede do građana, dakle zajedničkim ulaganjem u proizvod zvani predstavnik BiH na Eurosongu mogli bismo brzo očekivati povratak BiH na ovo takmičenje.

Autor: N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: