Info

Jupić: Manje oboljelih od koronavirusa, Vlada usvojila Finansijski plan ZZO ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jupić: Manje oboljelih od koronavirusa, Vlada usvojila Finansijski plan ZZO ZDK – Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić izjavio je da je epidemiološka situacija  u ovom kantonu nepromijenjena, ali da se ipak bilježe povoljniji trendovi.

– Raduje nas da je manji broj COVID pozitivnih i nešto manji broj smrtnih slučajeva nego što je bilo u prethodnim sedmicama – rekao je Jupić nakon današnje sjednice Vlade ZDK-a.

Prema najnovijim podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, u prethodna tri dana registrovana su 82 nova slučaja zaraze, tako da ukupan broj zaraženih virusom COVID-19 u ovom kantonu iznosi 6.000. Aktivnih je 1.935 slučajeva, a do sada je od posljedica zaraze umrlo 346 osoba. Pod zdravstvenim nadzorom je 540 osoba.

Jupić je rekao da je u toku raspodjela zaštitne medicinske opreme koju su Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja dobili iz NATO-štaba i Američke ambasade u BiH.

Vlada je usvojila Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a za 2021. godinu, sa odlukom o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a. Jupić je pohvalio menadžment ZZO-a na čelu s direktorom Omerom Škaljom što je uprkos smanjenim prihodima, koji su posljedica stanja u privredi usljed pandemije koronavirusa, uspio da stabilizira Fond zdravstvenog osiguranja.

– Mislim da će ZZO poslovnu godinu završiti s pozitivnim rezultatom, što je svakako za svaku pohvalu – rekao je Jupić.

Naveo je da su Finansijskim planom ZZO-a za 2021. godinu predviđena i sredstva namijenjena za povećanje plaća radnika zaposlenih u zdravstvu, a u skladu s potpisanim sporazumom sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu ZDK-a s kojim će biti zaključen novi kolektivni ugovor nakon što Plan usvoji Skupština ZDK-a.

– Siguran sam da će sve ono što smo obećali NSSRZZ-u biti realizirano i potpisano do 31. januara, a da će se benefiti koji su dogovoreni, odnosno povećanje satnice, primjenjivati od 1. januara. To smatramo velikim uspjehom Vlade i Ministarstva zdravstva, jer smo uspjeli riješiti ovo pitanje za razliku od mnogih drugih kantona u FBiH – rekao je Jupić.

On je naglasio da zdravstvene ustanove u ZDK daju sve od sebe u pandemiji koronavirusa i da po parametrima rada ne odskaču od zemalja u regionu i svijetu. Naglasio je da će fokus u budućem radu Kriznog štaba i zdrastvenog sektora biti tretman non-COVID pacijenata, odnosno normalizacija pružanja redovnih zdravstvenih usluga pacijentima u ovom kantonu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno