Info

Juli mjesec i do četiri stepena bio topliji od prosjeka

Juli mjesec ove godine je u Republici Srpskoj bio sušan i za dva do četiri stepena topliji od prosjeka – pokazuje analiza entitetskog Hidrometeorološkog zavoda.

Nakon vrućeg i sušnog jula i u augustu se nastavlja ljetna vrelina, s malim prekidima, vezanim za labilizaciju atmosfere, koja donosi pljuskove, grmljavine a nerijetko i nepogode praćene olujnim vjetrom i gradom. Početak mjeseca jula bio je veoma topao s tropskim danima i predstavljao je prvi toplotni talas. Kulminacija toplotnog talasa je bila 8. jula kada je u Banjoj Luci zabilježeno 38,8 stepeni Celzijusa, a u Višegradu 39,6.

”Nakratko je prekinuta prodorom svježeg vazduha 9. i 10. jula, ali je hladna fronta brzo prešla preko naših predjela, a količina padavina u ta dva dana se ne može nazvati pravom kišom”, navode meteorolozi.

Nakon toga se atmosfera ponovo zagrijavala do 13. jula, kada je ponovo malo osvježilo zbog talasanja zonalnog visinskog strujanja i prolaska zone nestabilnosti sjeverom Balkana. Nakon toga, jača termobarički greben s juga i jugozapada uz priticanje toplog afričkog vazduha.

Period od 14. do 19. jula karakteriše drugi toplotni talas, kada su temperature ponovo bile veoma visoke i dostizale vrijednosti od 35 stepeni Celzijusa do 39.

Zanimljivo je da bez obzira što je ovaj mjesec u rangu najtoplijih nisu probijeni apsolutni maksimumi temperatura zabilježeni ikad i za ovaj mjesec od kad postoje meteorološka mjerenja na pojedinim stanicama. Jedine oblasti koje su primile malo više padavina, ali i dalje ispod prosjeka su visoka Hercegovina i zapadna Posavina.

Karakteristično je da su padavine bile pljuskovitog karaktera, posebno kad govorimo o nešto intenzivnijoj kiši koja je zabilježena na nekoliko stanica. Ako se tome doda i ukupan broj dana s padavinama koji je veoma mali, slika vrućine i suše postaje potpuno jasna.

federalna.ba/Fena

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem