Naše

Jubilej za sjećanje: Čelik je 4. oktobra 1972. pobjedio Fiorentinu i osvojio MitEuropa Kup

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jubilej za sjećanje: Čelik je 4. oktobra 1972. pobjedio Fiorentinu i osvojio MitEuropa Kup – Danas je 4. oktobar. To je jedan od najznačajnijih  datuma u istoriji Zenice i Nogometnog kluba Čelik, koji je osvojio MitEuropa Kup dva puta za redom.

Prvi put je to bilo u sezoni 1970/1971, kada je u svojoj debitantskoj sezoni došao do titule pobjednika pobjedom u finalu protiv austrijskog Salzburga. Sezonu poslije (1971/1972), „Čelik“ je odbranio titulu pobjedom u finalu protiv slavne Fiorentine. „Čelik“ je igrao finale i u sezoni 1972/73, ali su tada poraženi. U Srednjeevropskom Kupu Čelik je igrao i u sezonama 1974/75 I 1979/1980. , kada je ovaj kup dobio i naziv Intertoto kup.

Ostala dva nastupa u intertoto kupu ”Čelik” je zabilježio kao predstavnik Bosne i Hercegovine 2001. i 2008. godine. Navijačima „Čelika“ posebno će ostati u sjećanju ljeto 2001. godine, kada su na prepunom Bilinom polju savladani turski Denizlispor i belgijski Gent, a „crno-crvene“ je jedan gol dijelio od susreta sa njemačkim velikanom Werderom. U evropskim kupovima, „Čelik“ je do sada odigrao 38 utakmica, uz učinak od 23 pobjede, šest remija, i devet poraza (izvor: oficijelna stranica NK Čelik).

No, vratimo se 4.10.1972. U finalu Čelik je pobijedio slavnu ekipu Italijanske Fiorentine. Čelik je u svojoj grupi imao ekipe Sparte iz Praga i Honeda iz Budimpešte koje je porazio u sve četiri utakmice koje je igrao. Čelik kao prvak svoje grupe igrao sa prvakom druge grupe, a to je u ovom slučaju bila Fiorentina, koja je u svojoj grupi pobijedila sve timove sa tri gola razlike. U Firenci se 23. augusta igrala prva utakmica. Pred punim stadionom u Firenci, ekipa Čelika sačuvala je svoju mrežu, na kraju utakmice rezultat je glasio 0:0, što je bilo nezamislivo, bar u ono vrijeme. Radi velike tekme koja se spremala u Zenici, Čelik dobija novi i bolji stadion od onoga u Blatuši, sadašnje Bilino Polje.

Prva utakmica na ovom stadionu, finalna utakmica MitEuropa Kupa igrala se 4. oktobra. U Zenicu je stigla ekipa ljubičasto-bijele Fiorentine koja je poražena rezultatom 1:0 golom Mirsada Galijaševića u posljednjoj minuti utakmice.  Čelik je dobio i veliki pehar čij replika i dan danas stoji i krasi stadion Bilino Polje. Nakon ove velike pobjede nastalo je veliko slavlje. Robijaši i igrači su slavili kroz cijelu Zenicu. 33.500 gledalaca na stadionu i 15.000 ispred hotela Internacional i veliki broj navijača u centru.

Pogledajte foto galeriju koju je NGG Za Čelik prošle godine priredila na osnovu fotografija sa finala, ustupljenih od strane Muzeja Grada Zenice

Dok se borimo za budućnost Čelika, sjetimo se i njegove prošlosti za koju se također vrijedi boriti i koju ne smijemo izgubiti. Na 44. godišnjicu slavne pobjede nad Fiorentinom u finalu Mitropa Kupa 1972. god., ekskluzivno predstavljamo do sada neobjavljene fotografije sa te utakmice. Ostajemo trajno zahvalni Muzeju Grada Zenice na pomoći u realizaciji našeg prošlogodišnjeg projekta “70 godina čeličnog ponosa”. Do novih pobjeda #zacelik, za nove generacije na Bilinom željnih velikih utakmica!-PORUČILI SU U OKTOBRU 2017. PRIJE TAČNO GODINU DANA, TOKOM JEDNE OD SVOJIH KAMPANJA, IZ NGG ZA ČELIK

U sezoni 1974./75. Čelikovi omladinci osvajaju kup Jugoslavije pobjedivši Hajduk sa 2:0. Bila je to jos jedna afirmacija kluba, jer nekoliko igrača Čelika je zaigralo u reprezentativnim dresovima. Tih godina Čelik učestvuje u novom evropskom takmičenju koje je nazvano Rapan Cup ili Intertoto Kup. U prvom kolu Čelik je eliminirao švedski Elsburg. Na Bilinom polju bilo je 2:0 za Čelik, dok je u Švedskoj bilo neriješeno 1:1. Slijedeći protivnik Čelika bio je portugalski Setubal. U Portugalu bilo je 1:0 za Setubal, a na Bilinom Polju 2:0 za Čelik. Čelik je osvojio prvo mjesto u grupi i u svoju vitrinu je dodao još jedan evropski trofej. Sve do sezone 1978./79. Čelik je igrao u Prvoj ligi. U ovoj sezoni Čelik u zadnjoj utakmici sa OFK Beogradom na Bilinom polju ne uspijeva da sačuva prvoligaški status. Rezultat je bio 1:1. Nakon godine dana igranja u Drugoj ligi, Čelik se u sezoni 1980./81. vraća u društvo najboljih. Tu ostaje samo jednu sezonu i opet ispada u Drugu ligu.

U sezoni 1981./82. Čelik u Vinkovcima igra odlučujuću utakmicu za ulazak u društvo najboljih. Međutim, Dinamo je bio bolji i pobijedio je sa 5:0: Sljedeće sezone Čelik uspijeva ponovo ući u Prvu saveznu ligu. Tu je opet proveo samo jednu sezonu. U sezoni 1984./85. Čelik u nezaboravnoj utakmici u Solinu obezbjeđuje ponovo ulazak u društvo najboljih. U sezoni 1985./86. Čelik je u posljednjem kolu uspio da sačuva prvoligaški status nakon dvije utakmice sa Rijekom, jer je zadnje kolo bilo poništeno zbog namještanja rezultata. Sezonu završava na 16. mjestu. U sezoni 1987./88. dolazi do afere oko namještanja rezultata u mečevima Prve savezne lige. Tako je Čelik, nakon što je u Prištini gubio 2:0 u posljednje 2 minute dao 3 gola i pobjedom obezbjedio prvoligaški status. Ova je utakmica vrlo dobro poznata široj sportskoj javnosti iz afere naštimavanja utakmica. Čelik i narednu sezonu igra u Prvoj ligi (sa kaznenih -6 bodova), da bi nakon toga zbog krize u klubu pao u niže rangove takmičenja.

Čelik, kao i svi drugi klubovi, veoma teško egzistira tokom i u prvim godinama nakon posljednjeg rata. Mnogi igrači napuštaju klub. To je veoma teško vrijeme za NK Čelik. Godine 1994. počinju prva takmičenja i NK Čelik se uključuje u takmičenje koje organizira NS BiH. Prva sezona igrala je se 1994-1995 godine, koju je Čelik bez nekih teškoća osvojio…Čelik je također osvojio i kup iste sezone, a sljedeću sezonu je ponovio osvajajući kup i prvenstvo. Godinu dana poslije Čelik ponovo osvaja prvenstvo i postaje prvi trostruki prvak BiH!

Nakon ovoga dolazi do serije “neuspjeha”, Čelik je se drzao na pozicijama od 2 pa do 9 mjesta. Čelik je i dalje ostao jedan od najjačih timova u BiH, a 2001 godine nastupao je i u Intertoto Kupu, pobijedivši ekipu Denizlispora i KAA Genta. Sudijska nepravda nad Čelikom je u mnogo nahvata spriječila Čeliku ulazak u kup Uefa, osvajanja kupa BiH i plasiranja na bolju poziciju! Na kraju sezone 2007/2008 NK Čelik osvaja 3. mjesto u Premijer ligi Bosne i Hercegovine i time stiče pravo nastupa u posljednjem izdanju Intertoto kupa. Za protivnika dobija crnogorsku ekipu Grbalj, od kojeg ispada iz daljnjeg takmičenja. U prvom meču u Zenici je bilo 3:2 za Čelik, dok je u revanšu u Nikšiću bilo 2:1 za Grbalj.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno