Zenica

JP “Vodovod i kanalizacija” Zenica o najavljenom poskupljenju vode

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“U proteklom periodu Grad Zenica pokrenuo je nekoliko razvojnih projekata usmjerenih na prikupljanje dodatnih količina pitke vode, tretman otpadnih voda, te regionalni projekt “Plava voda”.

Ukupni budžet za ova tri projekta iznosi 106 miliona maraka. Sve dosadašnje obaveze u tim razvojnim projekta su bile izmirivane iz raspoloživih sredstava JP “ViK”. U narednom periodu, s obzirom na to da se realizacija tih projekata intezivira, obaveze koje će naše preduzeće imati postaju sve veće”, kazao je direktor Pašalić.

Napomenuo je i to kako je za sve razvojne projekte Grad Zenica donosio odgovarajuće Odluke o pokretanju i preuzimao obaveze koje se odnose na projekte.

“Jedna od njih je i da se vrši prilagodba tarifa kako bi se obezbijedila održivost preduzeća uz uredno servisiranje svih budućih finansijskih obaveza. Shodno tome, napravili smo detaljnu analizu stanja koja je predstavljena u materijalu dostavljenom Gradskom vijeću Zenica, kojeg je razmatrao i Nadzorni odbor preduzeća te ustanovio da je argumentovan. Shodno tome, upućen je prema Skupštini koja ga je proslijedila Gradskom vijeću na odlučivanje”, pojasnio je direktor Pašalić.

Na upit novinara, pojašnjeno je i uvođenje naknade za fiksni trošak kojeg je usvojilo Gradsko vijeće Zenica još 2013. godine, a sve kako bi se stvorili uslovi da preduzeće može finansirati kredit kod Razvojne banke KfW iz Savezne republike Njemačke, te da to nema veze sa projektom “Plave vode”.

Govoreći konkretno o poskupljenju vode i šta to zapravo znači, ukoliko to usvoje vijećnici na Gradskom vijeću Zenica, direktor Pašalić je pojasnio kako će račun građanima prema prosječnoj potrošnji biti veći za oko 3,5 KM.

“U 2023. godini račun će biti veći za nešto više od 5 KM u odnosu na današnji, u 2024. godini za nešto više od 9 KM, a u 2025. godini, dakle za četiri godine, za nekih 9,77 KM u odnosu na trenutni račun. Kada govorimo o paušalu, odnosno fiksnom trošku, on postoji u svim vodovodnim preduzećima u BiH i neće se ukidati”, istakao je direktor Pašalić.

Na kraju je naglasio kako je račun za vodu u Zenici, kada govorimo o BiH, ubjedljivo najniži, a da je prvi sljedeći grad Banja Luka koji ima 40 posto veći račun za vodu od Zenice.

 Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno