Ljudi

Još jedan Zeničanin na čelu federalnog zatvora: Direktor sarajevskog KPZ-a Munib Isaković

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH imenovani su novi direktori kazneno-popravnih zavoda u Sarajevu i Tuzli.

Sa čela KPZ-a Sarajevo smijenjen je Faruk Zupčević, koji je prije dvije godine imenovan na četverogodišnji mandat.

Na njegovo mjesto je imenovan Zeničanin Munib Isaković. On je inače do sada radio kao šef odsjeka za propise, dozvole i industrijsku sigurnost u Ministarstvu sigurnosti BiH, gdje zaposlen više godina.

Isaković je ranije obavljao niz funkcija u Zenici, od šefa službe u Općini Zenica, preko prvog čovjeka Nadzornih i upravnih odbora u NK Čelik, Dionisu, pa do RTV Zenice.

Smijenjen je i direktor KPZ-a Tuzla Jasmin Omerbegović, a na njegovo mjesto je imenovan Adem Mahović iz Tuzle.

Direktor zatvora se bira na način da ministar pravde FBiH, u ovom slučaju Vedran Škobić (HDZ), na sjednici vlade delegira ime kandidata, a zatim ministri glasanjem potvrđuju imenovanje. Imenovanje na rukovodeću poziciju u KPZ-u provodi se u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih snakcija u FBiH.

U članu 123. spomenutog zakona navodi se da direktora i zamjenika direktora kazneno-popravnog zavoda, bez konkursa, postavlja i razrješava Vlada Federacije, na prijedlog federalnog ministra.

Direktor i zamjenik direktora kazneno-popravnog zavoda postavljaju se na četiri godine i nakon isteka tog roka mogu biti ponovo postavljeni.

Za direktora i zamjenika direktora kazneno-popravnog zavoda može se postaviti osoba koja ima visoku školsku spremu i najmanje pet godina radnog iskustva nakon sticanja te spreme.

Na prethodnoj sjednici dužnosti je razriješen Redžo Kahrić, tadašnji direktor KPZ-a u Zenici, a na tu poziciju je imenovan Rusmir Isak, sin federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno