Info

​Još bez ponuda za jeftiniju struju​

Iako je s prvim danom nove godine tržište električnom energijom u Bosni i Hercegovini formalno otvoreno, u praksi se ništa nije promijenilo.

Od 1. siječnja građani BiH mogu birati od koga će kupovati električnu energiju, ali ni jedno od ukupno 24 poduzeća koja imaju dozvole za trgovinu eklektičnom energijom u BiH, među kojima i tri javna elektroprivredna poduzeća, nije izišlo s ponudom koja bi bila povoljnija od cijene koju građani trenutno plaćaju.

Prema važećem zakonu, bh. kućanstva plaćaju tzv. “univerzalnu uslugu” kod jednog od tri javna elektroprivredna poduzeća na čijem se geografskom području nalaze, a u slučaju promjene opskrbljivača neće plaćati cijenu koju plaćaju postojeći korisnici pojedinog opskrbljivača već tzv. “tržišnu cijenu” koja je u praksi puno viša od cijene “univerzalne usluge”.

Dakle, građani imaju mogućnost promijeniti svog opskrbljivača, ali će u tom slučaju plaćati veće račune od trenutnih.

U Regulatornoj agenciji za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK) kažu da je s formalne strane sve urađeno kako bi se tržište liberaliziralo te da je sada samo pitanje hoće li poduzeća koja se bave prodajom električne energije pronaći svoj interes i ponuditi građanima povoljnije cijene od postojećih.

– Formalno je od 1. siječnja tržište električne energije otvoreno, ali ono nije zaživjelo u punom smislu te riječi. FERK je odradio svoj dio posla i ispoštovali smo što nam je bilo zadano zakonom. U prvoj polovici godine ne očekujemo promjene na tržištu, ali vjerujem kako bi u se drugoj polovici mogli pojaviti opskrbljivači s ponudama za kućanstva – kazala je glasnogovornica FERK-a Ines Kujundžić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem
Tagovi