Info

JOB “Unija veterana” u BiH pokrenula peticiju za ostvarivanje prava na borački dodatak

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jedinstvena organizacija boraca (JOB) ‘Unija veterana’ u Bosni i Hercegovini pokrenula je peticiju za ostvarivanje prava na borački dodatak.

Odluku o raspisivanju i pokretanju peticije za borački dodatak za sve pripadnike oružanih snaga RBiH donio je Upravni odbor JOB-a danas na redovnoj sjednici u Sarajevu.

Predsjednik JOB -a ‘Unija veterana’ u BiH Nisvet Hukić istaknuo je na pres-konferenciji kako prikupljanje potpisa kreće već danas te da će trajati do 30. maja ove godine, podsjećajući kako se radi o inicijativi koja datira još iz 2012. godine.

Istovremeno je izrazio očekivanje da će biti prikupljen dovoljan broj potpisa, te da će realizacija ovih aktivnosti potvrditi zainteresiranost članstva, odnosno pripadnika boračke/braniteljske populacije.

Hukić je u tom kontekstu pozvao sve pripadnike oružanih snaga RBiH – pripadnike Armije RBiH i Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH, kao i pripadnike Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) da se odazovu akciji potpisivanja spomenute peticije u što većem broju.

Potpredsjednik JOB-a Adem Kajanija kazao je kako do sada nije bilo dovoljno ‘sluha’ za rješavanje ovog pitanja, te da su u međuvremenu poduzete dodatne aktivnosti i obavljeni razgovori s aktuelnim federalnim ministrom za boračka pitanja, koji je upoznat o spomenutoj inicijativi.

Naveo je kako pripadnici boračke populacije u drugom bh. entitetu (RS) već duže vrijeme primaju naknade na ime boračkog dodatka.

Napominjući kako novca u državi ne manjka, Kajanija je izrazio uvjerenje da će u dogovoru s izvršnom i zakonodavnom vlašću biti moguće realizirati odluku JOB-a.

Konkretno, radi se o Odluci o pokretanju Peticije za izmjene i dopune Zakona o pravima boraca/branitelja i članova njihovih porodica, kojom se od nadležnih struktura zahtijeva da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se iz budžetskih izvora osigurala sredstva za borački dodatak.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno