Kultura

„Ježeva kućica“ i „Pukotina“ na sedmičnom repertoaru zeničkog BNP-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

„Ježeva kućica“ i „Pukotina“ na sedmičnom repertoaru zeničkog BNP-a- U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica ć večeras, 2. februara u 18 sati će biti izvedena predstava za djecu „Ježeva kućica“ prema tekstu čuvenog bosanskohercegovačkog pisca za djecu      Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića  i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.

Predstava „Ježeva kućica“ nas podučava kolika je važnost doma i koliko je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost. U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić / Adna Hasanić, Adem Smailhodić i Mirza Bajramović. Za muziku i korepeticiju predstave je zadužen Abidin Čolaković. Scenografija predstave je povjerena Mensuru Begićeviću, a kostimografija i kreacija maski Eni Begičević-Čeliković. Jezičku adaptaciju i lekturu predstave potpisuje Merima Handanović. Ista predstava će biti izvedena i u srijedu, 3. februara u 12 sati u zeničkom BNP-u, ali su karte za izvedbu u srijedu već rasprodane.

U četvrtak, 4. februara u 19.30 sati će biti izvedena predstava „Pukotina“  režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

U predstavi „Pukotina“ igraju: Uranela Agić, Lana Delić, Snežana Vidović, Sabina Kulenović i Faketa Salihbegović-Avdagić, koje igraju sve scene i sve likove – ženske i muške, stare i mlade, pa čak i djecu predškolskog uzrasta. Osim toga, izvršavaju i brojne druge glumačke zadatke i funkcije u predstavi: od promjena scenografskih elemenata, do proizvođenja onomatopejičnih zvukova u „sceni tuširanja“, „sceni rađanja“ itd. Predstava tematizira položaj žena u posttranzicijskom društvu, njen odnos unutar porodice, društva, situacije u kojima se svakodnevno susreće sa svim onim ulogama koje kao žena ima – supruga, sestra, majka, zaposlena žena…

U subotu, 6. februara u 19.30 sati na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica bit će izvedena predstava za mlade „Mladi u doba korone“ u režiji Lane Delić i u produkciji Studio teatra iz Zenice.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica odvijaju se u skladu sa važećim  higijensko-epidemiološkim mjerama.

Služba za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno