Nogomet

Jesen iza Čelika: bez briga, ali i publike

Trening NK Čelik na Bilinom
Trening NK Čelik na Bilinom
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jesen iza Čelika: bez briga, ali i publike – Još jedna turbulentna jesen je iza Čelika. Na Bilinom polju odavno stvari nisu na svome mjestu, a ove polusezone jedino što je koliko – toliko štimalo jesu rezultati. Zeničani ne mogu biti nezadovoljni zimovanjem na 7. poziciji. Osvojili su 28 bodova, što je skoro pa kapitalna zaliha za proljeće u kojem će i dalje klupski cilj biti plasman do 10. mjesta koje garantira nastup u “skraćenoj” i sigurno kvalitetnijoj, gledanijoj… “Ligi 12”.

Čelik nije razočarao. „Pacijent“ koji se godinama bori sa dugovima koji premašuju deset milijuna KM, klub koji je četvrti mjesec bez uprave, klub sa vjerojatno najviše anomalija u elitnom BiH nogometnom razredu – odigrao je dobru jesen! Osam pobjeda za momčad koja nema klasičnog špic igrača, jer tadašnja uprava nije imala sredstva da plati igrača kojeg je želio tadašnji šef struke Boris Pavić, nije malo.

Momčad koju je kroz cilj u svojstvu šefa struke proveo Elvedin Beganović, najjeftinija je koja je u svlačionicama Bilinog polja bila u posljednje dvije decenije. Predvođena „svojom djecom“ Mahirom Karićem, Adijem Adilovićem, Anelom Dedićem, Marinom Popovićem, Emirom Jusićem, Dženanom Burekovićem, Vladom Grahovcem, te Jovom Kojićem, Semirom Bajraktarevićem, Benjaminom Čolićem… tek je jedna od dvije momčadi koja se može pohvaliti da je svladala lidera Slobodu, trećeplasirani Široki Brijeg, remizirala sa aktualnim prvakom Sarajevom i uzela bod na gostovanju kod doprvaka Zrinjskog.

Nastupi protiv najboljih potvrda su karaktera momčadi koju je selekcionirao Boris Pavić. Nekadašnji ljubimac „Robijaša“ iz igračkih dana, na žalost ostat će upamćen po tome što iako formalno šef stručnog štaba, nikada zvanično sa trenerske klupe nije vodio Čelik! Proveo je sinjski trener na Bilinom polju punih 10 mjeseci, no dugovanja Čelika bila su prepreka da on dobije radnu dozvolu, pa je utakmice vodio sa tribina, što je još jedan raritet vezan za zenički klub. No Paviću to nije bila prepreka da uradi dobar posao. Imao je trenerski filing zbog čega će definitivno ostati u lijepom sjećanju igračima i navijačima Čelika.

Klupsko vodstvo na čelu sa tadašnjim predsjednikom Senadom Sarajlićem, pred Pavića i njegovog prvog pomoćnika Elvedina Beganovića u lipnju je postavilo cilj – plasman u gornji dom! Svima je bilo jasno da su europske ambicije utopija, a plasman u sredinu tablice realnost. Optimizam je temeljen na činjenici da je kostur momčadi ostao na okupu, da je sa svim kvalitetnijim igračima potpisan nastavak suradnje. Međutim, kako je polusezona odmicala, bilo je jasno da su strahovanja stručnog štaba bila opravdana. Naime, Pavić je od početka tvrdio da ima „kratku klupu“, da je fond igrača na koje realno može računati da iznesu teret, nekih 13 – 14 imena.

Tako je i bilo, svaki izostanak Jusića, Karića, Bajraktarevića, Dedića, Burekovića zadavao je glavobolje Paviću, a potom i Beganoviću. Rezerve su vrlo rijetko donosile pozitivne promjene u ritmu igre, a od petorice igrača (Radovanović, Bučan, Čolić, Oglečevac, G. Popović) koji su ljetos stigli u Zenicu, jedino je Benjamin Čolić opravdao epitet pojačanja. Ovaj podatak možda je i jedina greška stručnog štaba. Međutim u situaciji kada je budžet više nego skroman, vjerojatnoća da će se desiti promašaj jako je velika.

Sezona je počela po želji svih koji ljube Čelikovu majicu. Nakon dugo vremena na Bilinom polju je svladana Sloboda, koja je već tada ostavila snažan dojam. Na osnovu prikazane igre i ispoljene discipline i angažmana na tom susretu, narastao je optimizam u zeničkim redovima. Benjamin Čolić je na gostovanju kod Olimpica u 90. minuti zakucao sa 40 metara iz slobodnjaka i već tim pogotkom koji je Čeliku donio bod, pridobio je stručni štab i navijače. Anel Dedić je protiv Drine također u 90. minuti pogodio za 2:1, pa je Čelik na Pirotu, protiv tradicionalno silno motiviranog Travnika otputovao na krilima samopouzdanja ali i velikog broja „Robijaša“. Ipak domaćin je ponovno odigrao više borbeno, nego kvalitetno, pa je Adilović morao tri puta loptu vaditi iz svoje mreže.

U naredna dva susreta protiv prvaka i doprvaka, Sarajeva i Zrinjskog, Čelik je osvojio po bod, da bi pobjeda protiv Širokog Brijega sastav Borisa Pavića vratila u sami vrh ljestvice.

Ali nisu se tu Čelikovci dugo zadržali jer su protiv Rudara na Bilinom polju neočekivano prosuli dva boda, pa je krizu iskoristila i Slavija koja je sumnjivim pogotkom dobila 2:1. Čeliku nije douđen očit panel, pa je Tomislav Čuić postao drugi, od ukupno četvorice sudaca koji je su zbog pogreški na štetu Čelika, protekle jeseni, morali na duže vremensko hlađenje. Nakon devet godina Čelik je pobijedio Borca ali je sedam dana kasnije i prvi put nakon 9 godina izgubio od Radnika.

Zbog poklonjenog penala za 2:1 u tom meču, travnički sudac Husejin Terzić suspendiran je osam utakmica pa mu je UEFA grb došao u pitanje. Intervenirala je sudačka organizacija, Terzić je vraćen nakon 5 kola jer – ostao bi bez UEFA licence, baš kao i Čelik u Semberiji bez bodova. Vitez je u Zenicu došao nakon što su tri prethodna susjedska derbija okončana bez pobjednika i sa jednom pobjedom Vitežana, pa je oprez kod domaćina bio nophodan.

Na kraju će se ipak ispostaviti da su Čelikovci neopravdano strahovali jer je Ivan Tirić tijekom 90 minuta primio šest ali isto toliko i obranio pogodaka. Sedam dana kasnije Adilović je bio na mukama. Na Grbavici je primio „četvrticu“, nakon koje se počelo glasno razmišljati o razlazu sa trenerom Pavićem kojeg je kao i administraciju mučila nepostojeća radna dozvola. Mahir Karić je obradovao Zeničane protiv Veleža, a nakon susreta sa stadiona je procurila informacija da Boris Pavić više nije šef struke.

Na klupu je sada u ulozi šefa stručnog štaba sjeo Beganović koji je neuspješno „debitirao“ u malom susjedskom derbiju kod Mladosti. Anel Dedić je bio strijelac u minimalnoj pobjedi protiv Olimpica koja je ostavila Čelik iznad crte ispadanja. Očekivan poraz na Tušnju i isto tako očekivana pobjeda kod otpisane Drine, značili su da Čelik zimu može provesti u pospremanju svlačionice i rukovodećih struktura. Ostanak u Ligi 12 ne bi trebao doći u pitanje, a snage, uvjeta, kao ni kvalitete za nešto više, sadašnji Čelik nema.

Nakon nekoliko sezona, Čelik proljeće neće dočekati u Kupu BiH obzirom da je u osmini finala uspješnija bila Sloboda iz Tuzle sa kojom je Čelik u četiri mjeseca odigrao čak pet utakmica. U zimskoj pauzi klub su već napustili Igor Radovanović, Ahmed Džafić, Nedim Oglečevac i Sead Bučan, a pretpostavlja se kako će rubrika odlasci – biti i veća. Trenutno su u ovom klubu maksimalno posvećeni stvaranju uvjeta za egzistenciju, obzirom da bi trebala uslijediti Skupština kluba na kojoj će Čelik dobiti novo vodstvo. Izvjesno je da će klub dobiti i novi Statut koji između ostalog predviđa i novi sistem po modelu „jedan član – jedan glas“.

Već godinu dana bez podrške „Robijaša“

Čelik već godinu dana na domaćim utakmicama nema podršku svojih prostalica, članova navijačke skupine „Robijaši“. Oni bojkotiraju domaće utakmice tražeći izmjenu Statuta i promjenu u vodećim strukturama kluba. Sigurno da je postojanje tima otežano jer je Bilino polje godinama bilo jedan od najposjećenijih stadiona, a sredstva od ulaznica dobar izvor finansiranja. Prema posljednjim dešavanjima, ovaj problem mogao bi biti prevaziđen tijekom stanke, pa bi „crveno – crni“ u proljeće mogli biti jači za 12. igrača.

12359835_1048937648481645_5071922283485157686_nKarić golgetersku jesen krunisao brakom

Od kako se u siječnju nakon dužeg izbivanja vratio na svoje Bilino polje, Mahir Karić igra u velikoj formi. Prometnuo se u lidera momčadi, o čemu svjedoći i njegovih 6 pogodaka u 16 odigranih utakmica ove jeseni. Najbolji strijelac „crveno – crnih“ odličnu igračku godinu zaključio je vjančanjem. Sredinom prosinca stao je na ludi kamen, a ni taj čin nije mogao bez Čelika i Bilinog polja. Dio ceremonije Karić i izabranica njegovog srca imali su upravo na zeničkom travnjaku.

Vlasnici najuvjerljivije pobjede

Klub koji je ove godine slavio svoj 70. Rođendan, vlasnik je i jednog pozitivnog rekorda ove jeseni. Njegovih 6:1 protiv Viteza, najuvjerljivija ja pobjeda u dosadašnjem dijelu sezone. Osim što je najuvjerljivija, ovo je uopće bila prva pobjeda Zeničana na svojim susjedima i dobrim ssportskim prijateljima iz Viteza od kako se oni natječu u BHT Premijer ligi. Prethodna četiri okončana su sa tri remija i pobjedom momčadi iz doline Lašve.

Kapetan Adi Adilović jedini odigrao svih 18 utakmica

„Obzirom na stanje u klubu, ovo je veliki uspjeh“
Jedan od najiskusnijih u redovima Čelika, sa bogatom igračkom karijerom Adi Adilović jedini je igrač Čelika koji ima maksimalnu minutaažu u jesenskom dijelu sezone. Nastupio je na svih 18 susreta. Iza njega je dobrih 1620 minuta, pa je i najkompetentniji da ocijeni učinak svoje momčadi. „Lagali bi kada bi rekli da nismo u sezonu ušli s većim ambicijama od ovih koje su postignute. Međutim, ako uzmemo u obzir kakva je situacija vladala u i oko kluba posljednja tri – četiri mjeseca, osobno ovaj plasman računam kao veliki uspjeh. Sakupili smo dovoljno bodova da bi klub bio rasterećen i da se sezona mirno privede kraju. Naravno, sada je na ljudima koju budu vodili Čelik, da odluče što i kako dalje“, kaže Adilović.

Četiri puta slavili s minimalnih 1:0

Čak četiri od ukupno osam pobjeda, Čelik je slavio s minimalnih 1:0. Dva puta bodove Zeničanima donosio je Mahir Karić – Sloboda i Velež, dok su po jednom pobjedničke pogotke postizali Jovo Kojić – Borac i Anel Dedić – Olimpic.

STATISTIKA
Bilanca
Kod kuće: 9 7 2 0 15:4 23
U gostima: 9 1 2 6 9:17 5
Ukupno: 18 8 4 6 24:21 28

REZULTATI
Čelik – Sloboda 1:0, Olimpic – Čelik 1:1, Čelik – Drina 2:1, Travnik – Čelik 3:2, Čelik – Sarajevo 1:1, Zrinjski – Čelik 0:0, Čelik – Široki Brijeg 2:1, Čelik – Rudar 0:0, Slavija – Čelik 2:1, Čelik – Borac 1:0, Radnik – Čelik 2:1, Čelik – Vitez 6:1, Željezničar – Čelik 4:0, Čelik – Velež 1:0, Mladost DK – Čelik 1:0, Sloboda – Čelik 4:2, Čelik – Olimpic 1:0, Drina – Čelik 0:2.
NASTUPI:
18 – Adilović (1620 minuta),
17 – M. Popović (1355), Čolić (1300)
16 – Karić (1440), Kojić (1440), Bureković (1409), Dedić (1351), Bajraktarević (1300), Hećo (885)
15 – Jusić (1342), Pezer (979),
14 – Selimović (1241)
12 – G. Popović (541)
11 – Salčinović (416)
7 – Kazazić (472), Grahovac (318)
6 – Bučan (139)
5 – Barać (160)
3 – Duraković (37)
2 – Huseinspahić (70), Radovanović (37)
1 – Šabanović (1)
0 – Bukvić, Oglečevac.

STRIJELCI:
6 – Karić
4 – Selimović
3 – Dedić, Čolić
2 – M.Popović, Bajraktarević,
1 – Kojić, Jusić, Salčinović
1 – Hebibović (autogol)
KARTONI:
Žuti (52): 7 – Bureković, 6 – Salčinović, 5 – Hećo, Dedić, Bajraktarević, 4 – Pezer, 3 – Selimović, Karić, Kojić, M. Popović, 2 – Čolić, Jusić, 1 – Adilović, G. Popović, Kazazić, Bučan.
Crveni: 1 – Salčinović.

Sportske Novosti



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno