Ljudi

Jeneta Šabić predstavljala UNZE u Briselu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sedamnaest studenata iz Bosne i Herzegovine boravilo je protekle sedmice u Briselu, gdje su prezentirali zaključke s debatnog takmičenja “EU i Ti” koje je održano u Sarajevu. U okviru projekta EU i Ti, podržanog od strane ureda specijalnog predstavnika BIH zajedno sa organizacijom VESTA-Tuzla, u Sarajevu je održano debatno takmičenje. Studenti sa različitih univerziteta iz čitave BiH imali su priliku pokazati vještine debatovanja na zadane teme, koje su se uglavnom ticale EU integracija. Takmičenje je podrazumjevalo da oni najbolji odu na put za Brisel, kako bi posjetili Evropski parlament, Evropsku komisiju te AEGEE –studentsku oraginizaciju.

Pobjednici debatnog takmičenja Evropske unije (EU) su, između ostalih, studenti Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta u Bihaću, Univerziteta u Banja Luci, Univerziteta u Tuzli, Univerziteta u Zenici te Univerziteta Istočno Sarajevo s Medicinskim fakultetom iz Foče. Jedina učesnica iz Zenice bila je 21-godišnja studentica Pravnog fakulteta UNZE, Jeneta Šabić. Iskoristili smo ovu priliku da Jeneta za Zenicablog prenese svoje impresije i iskustvo iz Brisela.

– Posjetila sam zaista prelijepi Brisel, pomenute institucije. Imati priliku da budeš dio jednog ovakvog događaja zaista je privilegija. Boraviti u Evropskoj komisiji te Evropskom parlamentu, upoznati se bliže sa načinom rada ovih institucija neprocjenjivo je iskustvo. Satisfakcija koja prozilazi iz druženja sa mladim ljudima koji su spremni biti nešto više od «regularnog» studenta je nešto što bi svaki student trebao da doživi kroz razmjenu iskustava, upoznavanje, diskusiju o raznim temama itd. Želim istaći veličinu ovog projekta koji se ogleda u pružanju prilika ne samo fakultetima društvenih nauka već apsolutno svim fakultetima, dakle, neograničavanja samo na jednu granu. Zanimljivo je čuti sta studenti sa ekonomskog, medicinskog, pravnog i ostalih fakulteta misle o jednoj temi, zaista se natjeraš da ne gledaš jednu situaciju iz samo jednog ugla, i shvatiš da nema težeg ili lakšeg fakulteta, već da svi mi studenti smo jedno i svi želimo isto. Želimo pričati i reći svoje mišljenje za koje će neko imati sluha, a to smo svakako postigli u posjeti Briselu, kaže Jeneta.

Studenti su imali priliku da predstave promišljanja i zaključke s debatnog takmičenja zvaničnicima Glavne uprave za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Europske komisije DG NEAR u Briselu. Fokus debatnog takmičenja bio je na procesu evropskih integracija i tema koje se odnose na reformsku agendu i Sporazum za rast i zapošljavanje. U cilju ohrabrivanja studenata da se i dalje lično usavršavaju kao debatanti, obavljena je i posjeta Evropskom parlamentu. Posljednjeg dana posjete Briselu, studenti su se susreli s predstavnicima AEGEE, jedne od najvećih evropskih interdisciplinarnih studentskih neprofitnih organizacija, čija je misija da osnaže studente i mlade ljude u Evropi da imaju aktivnu ulogu u društvu. Projekat “EU i Ti” provodi Udruženje Vesta, a financira EU, odnosno Ured specijalnog predstavnika EU u BiH.

– Još jednom želim da istaknem – MLADI LJUDI NE BUDITE PASIVNI, uključite se i podržimo jedni druge, jer zaista NA MLADIMA SVIJET OSTAJE! kaže za kraj razgovora.

jenetasabic02



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno