Info

Jeftiniji plin, struja, hrana…

Jeftiniji plin, struja, hrana...
Jeftiniji plin, struja, hrana...
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jeftiniji plin, struja, hrana…- Za razliku od prethodnih godina, kada se cijena komunalnih usluga povećavala, građani BiH ovaj 1. januar dočekali su nešto zadovoljniji jer su pojedine usluge pojeftinile. Prije svega, to se odnosi na plin. Uprava „BH-Gasa” donijela je odluku kojom će cijena plina biti snižena sa 640 na 550 KM za 1.000 kubnih metara. To znači da će, naprimjer, domaćinstvo koje u stanu od 70 kvadratnih metara u prosjeku dnevno potroši oko šest kubnih metara plina, što je približno 180 kubnih metara mjesečno, prema novim cijenama, za taj mjesec platiti približno 100 umjesto 115 KM.

Grijna sezona

Ako uzmemo u obzir šestomjesečnu grijnu sezonu, ovo domaćinstvo će za taj period platiti približno 600 KM umjesto dosadašnjih 690 KM. Razlika u cijeni se povećava shodno porastu povećanja potrošnje. Potrebno je naglasiti da potrošnja plina ovisi i o izolaciji zgrade ili kuće, kvalitetu stolarije i navikama potrošača.

Također, iz „BH-Gasa” su rekli da će cijena plina za industrijske proizvođače u BiH od 1. januara biti snižena za približno 14 posto.

Kad su u pitanju računi za grijanje korisnika “Toplana Sarajevo”, nije poznato hoće li biti korigiranja cijene. Podsjetimo, “Toplane” su svoje usluge poskupile u oktobru 2015. godine za 15 posto.

Iz “Elektroprivrede BiH” su najavili da će cijena električne energije biti umanjena za kupce na 10-kilovoltnom naponu, kupce iz kategorije Javna rasvjeta, kao i za mala preduzeća i komercijalne kupce. Smanjenja cijena za domaćinstva za sada neće biti, ali ni povećanja. Ni iz “Vodovoda” nisu najavili pojeftinjenje niti poskupljenje cijena.

– Logično bi bilo da tamo gdje se koristi plin i ostali energenti dođe do pada cijena i usluga povezanih s tim energentima. No, globalno do toga nije došlo iako će najavljeno pojeftinjenje plina pozitivno uticati na standard građana – kazao je Dragovan Petrović, predsjednik Udruženja potrošača RS.

Utjecaj na cijene

Kako je dodao, uzimajući u obzir trenutne cijene nafte, trebalo bi doći do pojeftinjenja komunalnih usluga i hrane.

– Jedini način kako potrošači u BiH mogu uticati na cijene usluga i roba je da se kroz Zakon o zaštiti prava potrošača BiH reguliše da davaoci usluga moraju imati formirane komisije koje će rješavati prigovore potrošača na cijene i kvalitet usluga i da u tim komisijama moraju učestvovati predstavnici potrošača – naglasio je Petrović.

Cijene hrane niže za 1,8 posto

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, cijene hrane u novembru 2015. u odnosu na isti mjesec prethodne godine niže su za 1,8 posto. Prosječni pad cijena zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholna pića za 2,1 posto, odjeća i obuća za 8,3 posto, namještaj, kućanski aparati i redovno održavanje kuće za 0,5 posto, prijevoz za 8,6 posto, komunikacije za 0,6 posto te ostala dobra i usluge za 0,1 posto.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno