Biznis

Jednošalterski sistem: Registracija firme u BiH za jedan dan

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jednošalterski sistem: Registracija firme u BiH za jedan dan – Vlada FBiH na nedavnoj sjednici usvojila je informaciju o realizaciji aktivnosti o uspostavi jednošalterskog sustava i elektroničke registracije.

Svrha akcijskog plana je definiranje aktivnosti, nositelja aktivnosti i rokova implementacije, kako bi se osigurala nesmetana realizacija aktivnosti na uspostavi sustava.

Nakon detaljne analize trenutačnog stanja vezanog uz tehničke i pravne preduvjete za realizaciju sustava, definirano je da se projekt uspostave sustava treba odvijati u dvije faze, s fokusom na uspostavu infrastrukture i pravnog okvira za realizaciju aktivnosti.

U skladu s kompleksnošću cijelog projekta i potrebom da se uključi i iskoordinira veliki broj interesnih strana, potrebno je osigurati adekvatan vremenski slijed odluka i aktivnosti za iduće razdoblje. S tim ciljem definiran je sveobuhvatan Akcijski plan koji, osim aktivnosti vezanih uz uspostavu jednošalterskog sustava, predviđa i uspostavu mehanizama koordinacije, kao i monitoringa, ali i nadzora nad implementacijom cjelokupnog projekta.

Planom se uvodi sustav redovitog izvještavanja o napretku u realizaciji aktivnosti, kao i ključni elementi vezani uz način izmjena i dopuna plana. S obzirom na to da je većina sredstava potrebnih za realizaciju projekta osigurana iz donatorskih sredstava, to je potrebno izvršiti koordinaciju s Grupacijom Svjetske Banke kao implementatorom, s radom Interresorne radne grupe, kao i ostalim institucijama. Jedan od glavnih ciljeva je osigurati poboljšanje poslovnog okruženja, kao i ranga BiH po pitanju lakoće poslovanja.

Prema izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja za 2016. u kojem je proces registracije poslovnih subjekata analiziran i rangiran u 189 zemalja svijeta, BiH je zauzela nezavidno 175. mjesto, najnižih 10%. S obzirom na veliki broj aktivnosti, posebno u dijelu pravnog okvira, potrebno je osigurati da se zakoni, podzakonski akti, kao i njihove izmjene i dopuna kako bi bio postignut sinergijski učinak.

Planirano je i pokretanje jednošalterskog sustava i službeno puštanje u rad šaltera FIA do 31. januara 2018., a do 5. novembra 2018. puštanje u rad elektroničke registracije i pre-registracije poslovnih subjekata. Vlada FBiH izmijenila je ranije odluke o formiranju Interresorne radne skupine. Izmjenama je smanjen broj članova s 13 na sedam s ciljem učinkovitije realizacije aktivnosti.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno