Info

Jednokratna stipendija za studente u ZDK-u u iznosu 485 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku da studentske stipendije Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta za akademsku 2020/2021. godinu isplati jednokratno i u iznosu od 485 KM – kazao je Feni resorni ministar obrazovanja i premijer ZDK po ovlaštenju Spahija Kozlić.

-U budžetu za ovu godinu predviđen je iznos od 1.000.000 KM za stipendije iz ovog ministarstva. Stipendija je za ovu godinu niža u odnosu na prošlu godinu, a razlog je što smo ove godine stipendije dali svim studentima koji ispunjavaju formalne uslove. A njih je 2.029, što je za oko 400 studenata više u odnosu na prethodnu godinu. To je zbog toga što smo, izmjenom Zakona o visokom obrazovanju ZDK, a zbog pandemije koronavirusa, omogućili bezuslovan prelazak studenata u narednu godinu. Onda je i broj studenata koji ispunjavaju uslove daleko veći pa je iz tog razloga stipendija 485 KM – pojasnio je ministar Kozlić.

Prošle su godine ove stipendije isplaćene u ukupnom iznosu od 615 KM. Najavio je da će, čim dođe zvaničan akt Vlade ZDK, kao resorni ministar tog ministarstva potpisati i naloge te će sredstva biti distribuirana općinama i gradovima na području tog kantona.

Sa računa lokalnih zajednica, stipendije će biti transferirane na žiro-račune studenata iz tih lokalnih zajednica.

-Ministarstvo za boračka pitanja već je isplatilo ukupan iznos stipendija, koje su studenti dobili po tom osnovu – ističe Kozlić.

Boračke stipendije, za 2.038 korisnika za studijsku 2020./2021. godinu, isplačene su na četiri rate te u ukupnom iznosu od 285.850,00 KM, a pravo na stipendiju imali su studenti redovnog i samofinansirajućeg studija prvog i drugog ciklusa Bolonjskog sistema studiranja.

Visina stipendije za prvu godinu iznosila je 800 KM, a za drugu i ostale godine studija te za prvu i drugu godinu drugog ciklusa studiranja, stipendije su studentima isplaćene u ukupnom iznosu od 1.200 KM.

Vlada je danas dala i saglasnost na prijedlog odluke Upravnog odbora Službe za zapošljavanje ZDK o imenovanju aktuelnog direktora Ante Pešića na još jedan, četvorogodišnji mandat.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno