Biznis

Jedno poduzeće opterećuje 300 nameta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruga za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Udruga Nezavisni biro za razvoj (NRB) Gradačac u Mostaru su danas organizirali okrugli stol tijekom kojega su najavili kampanju javnoga zagovaranja za uspostavu registra parafiskalnih nameta za bolje poslovno kruženje.
Tim bi se registrom, kako je istaknuo na konferenciji za novinare, olakšalo poslovanje jer bi se na svim razinama pokušali sistematizirati svi parafiskalni nameti po bilo kojoj osnovi te bi se na temelju registra moglo govoriti i o odgovornosti javnog sektora.
Kako je istaknuto na konferenciji, prema procjenama, biznise u BiH (pored poreza) opterećuje više od 300 parafiskalnih odnosno neporeznih nameta, jer nema zadovoljavajuće ekonomske politike koja bi onemogućila razne razine vlasti i institucije da uvode ove namete, niti ima preciznih podataka o ovim nametima.
– Da bi poduzeće nesmetano obavljalo djelatnost, neophodno je da se pridržava više od 20 zakona vezanih za plaćanje raznih fiskalnih i parafiskalnih dadžbina i oko 30 zakona kojima su, ako ih se ne pridržava, predviđene kaznene odredbe – istaknuli su organizatori okruglog stola, dodavši kako je jedno poduzeće dužno u tijeku godine predati više od 150 raznih prijava i obrazaca.
Također, kako su kazali, jedno malo poduzeće, koje broji 20 zaposlenih i ostvari prihod od 1,5 milijuna KM godišnje, za plaće izdvaja u prosjeku 230 000 KM, a po osnovi raznih administrativnih taksi, komunalnih usluga i drugih obveza, mora izdvojiti 160 000 KM.
– U županijama je situacija još složenija jer su nameti gospodarstvenicima još veći, a svaka županija ima svoje propise – navedeno je na konferenciji za novinare.
Upravo se zbog takve situacije, kao jedno od mogućih rješenja predlaže izrada sveobuhvatnog registra parafiskalnih nameta u BiH kako bi se došlo do smanjenja određenih parafiskalnih nameta ili eventualno do njihova potpunog ukidanja.
– Uspostava registra parafiskalnih nameta je prvi korak koji može dovesti do trajnog smanjenja broja nameta ili iznosa nameta, a njegovim uvođenjem poboljšalo bi se sveukupno poslovno okruženje – istaknuto je na konferenciji.
Okrugli stol održava se u sklopu projekta “Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta” koji provodi NBR Gradačac u suradnji s ključnim partnerom – Udrugom za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.
Partnerske organizacije su koordinatori sektora “Politike ekonomskog razvoja u BiH” u okviru “Programa održivosti civilnog društva u BiH”, a koji financira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID i Veleposlanstvo Velike Britanije u BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno