Info

Jedna od nagrada UN Women stigla i u Zenicu!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jedna od nagrada UN Women stigla i u Zenicu! – Nagrade povodom konkursa kancelarije UN Women u Bosni i Hercegovini, pod nazivom „Rušimo stereotipe, ostvarujemo prava”, uručene su nakon finalnog žiriranja u Sarajevu.

Za izvještavanje o pravima žena u skladu s Ciljevima održivog razvoja, nagrađene su četiri novinarke i jedna blogerka.

Kategoriju štampanih medija, među prijavljenim radovima a po ocjeni žirija obilježio je tekst – intervju Tamare Zablocki sa Monom Eltahawi, objavljen u Urban Magazinu. Tekst o ženi koja je u svojoj priči objedinila Istok i Zapad, odabrala da se posveti rušenju stereotipa najbolje je oslikala potrebu za daljim nastojanjima u postizanju rodne ravnopravnosti, ukidanje partijarhata i osnaživanju žena.

Najbolji TV prilog napravila je Maja Nikolić, novinarka Liberty TV, oslikavajući jednu uspješnu priču o preduzećima koja zapošljava žene i muškarce s poteškoćama, stavljajući fokus na izazove koje su pred ženama koje imaju i fizičke poteškoće.

Radio prilog Velide Kulenović sa Federalnog radija, dopisništva iz Zenice o verbalnom nasilju, kao temu o kojoj se malo govori, žiri je ocijenio kao najbolju u kategoriji radija.

Prilog možete poslušati OVDJE.

Najbolja blog priča djelo je Ane Kotur, aktivistkinje, novinarke i blogerke iz Banjaluke, kojom kroz lični pristup i primjer oslikava život osoba, i naročito žena s poteškoćama u bosanskohercegovačkom društvu.

Hilma Unkić, mlada novinarka napravila je dvije priče koje su poslale podjednako snažnu poruku i otvorile podjednako važne teme o kojima se rijetko govori: tekst o mladim delikventicama i tekst o seksualnosti žena sa invaliditetom – koja je i odabrana kao najbolja web priča na konkursu.

Posebno priznanje za doprinos rušenju stereotipa i promociju rodne ravnopravnosti UN Women je na inicijativu Ane Kotur i uz svesrdnu podršku žirija, dodijelio ženskom internet magazinu Lola.

Elma Behrem, novinarka Radio Sarajeva, Hana Kazazović, blogerka poznata pod imenom Sajberbosanka i dobitnica priznanja na blogerskom takmičenju UN Women 2015. godine, Zoka Ćatić, osnivač efm radija i Udruženja za Kulturnu i Medijsku Dekontaminaciju, Mersiha Drinjaković, novinarka i urednica magazina Gracija i Sara Velaga, novinarka ženskog internet magazina Lola i spisateljica dobili su težak zadatak da odaberu najbolje u pet kategorija. Žiri je odlučivao o najboljim radovima u dvije etape – pojedinačnim ocjenjivanjem u periodu od 15 dana a potom na sastanku žirija na kome su usaglašeni stavovi i donesene konačne odluke.

Konkurs je bio otvoren od maja do novembra a žiri je procijenio da ovakve nagrade motivišu novinare/ke i blogere/ke da se bave temama značajnim za rušenje stereotipa i potvrđivanjem jednakih prava za sve, saopćili su organizatori.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno