Biznis

Jedna greška može vas koštati novca: Zašto morate biti oprezni kada dajete svoj IBAN

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ako želite platiti putem interneta, prosljeđujete adresu svog bankovnog računa trećim osobama. No šta se može dogoditi ako stranac zna vaš IBAN?

IBAN (Međunarodni broj bankovnog računa) je “adresa” bankovnog računa u platnom području eura. Prva dva slova označavaju državu u kojoj se nalazi račun. U BiH IBAN počinje sa “BA”.

Svako ko povremeno kupuje ili prodaje odjeću na platformama kao što je Ebay ne može izbjeći davanje svog IBAN-a. Ponekad se transakcija prekine iz neobjašnjivih razloga, a detalji računa već su objavljeni.

Osim s tako nepouzdanim korisnicima, kao privatna online trgovina, imate posla i s poreznom upravom. Od 2023. operateri digitalnih platformi moraju prijaviti prodaju.

Međutim, ljudi često otkrivaju svoj IBAN nesvjesno ili slučajno. Na primjer, ako su izvodi računa izgubljeni ili je bankovna kartica vidljiva drugima dok nešto npr. plaćate.

Ako je vaš IBAN u tuđim rukama, postoje tačno dva načina na koje treće strane mogu koristiti podatke o računu. Prvi je koristiti ga za podizanje novca s vašeg računa putem izravnog zaduženja.

Šta možete učiniti u takvom slučaju?

Sparkasse objašnjava da u takvom slučaju nema razloga za paniku. Jer se novac može vratiti u roku od 13 mjeseci bez navođenja razloga. Pod uvjetom da prethodno nije dana autorizacija izravnog zaduženja.

Drugi način na koji kriminalci mogu koristiti tuđi IBAN je sljedeći: koristi ga za narudžbu na račun. U tom slučaju, prema podacima portala Chip.de, trebate kontaktirati prodavatelja ili online trgovinu i objasniti da su podaci o vašem računu zloupotrijebljeni.

Podaci o računu bankovne kartice IBAN

Obraćanje pažnje na IBAN je važno. Uvijek morate pratiti kretanje računa kako biste mogli brzo reagirati na sumnjive transakcije. Također bi trebali biti oprezni s e-porukama koje izgledaju kao da su iz banke. Jer to bi mogla biti uobičajena prevara putem pošte koja je usmjerena na osjetljive podatke.

Posljednji važan savjet je: Nemojte plaćati nikakve račune za narudžbe koje niste izvršili. U tom slučaju uvijek prvo kontaktirajte prodavača kako biste razjasnili eventualne nedoumice.

Autor: N1/faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno