Biznis

Jedinstveno regionalno tržište rada dovest će investitore

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jedinstveno regionalno tržište rada dovest će investitore – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je po završetku samita o “malom Šengenu” u Tirani, da su na sastanku donesene važne odluke za unapređenje trgovinske razmjene tri zemlje, koje će biti potpisane u Podgorici ili Beogradu.

Naveo je da je to od ogromnog značaja za cijeli region. Osim što veterinarske i fitosanitarne inspekcije na granici Srbije i Sjeverne Makedonije rade 24 sata, i carinski timovi će imati sastanak u narednom periodu, kako da se olakša carinjenje i da se dalje smanjuje čekanje na granici.

U tom smislu, dodao je da će povećati broj traka i vaga na graničnim prelazima, kako bi kamioni neuporedivo brže prolazili – šest ili sedam umjesto 23 sata.

Vučić je naveo da bi trebalo da se implementira dogovor o tzv. povlaštenim operatorima, što će Srbija i Albanija potpisani bilateralno na sljedećem sastanku, a to podrazumijeva da određene kompanije, koje su već prepoznatljive mogu lakše da prelaze granicu.

On je ponovio da je od velikog značaja da formiraju što jedinstvenije tržište rada, što će značiti veće privlačenje investicija.

To, kaže, znači da će radnici iz Srbije, koji žele raditi u Albaniji ili Sjevernoj Makedoniji, imati mogućnost da se evidentiraju i da imaju trajnu radnu dozvolu u obje zemlje, što će važiti i obrnuto.

Premijer Albanije i domaćin sjastanka Edi Rama istakao je da je Evropska komisija spremna da namijeni 1,2 milijardi eura naredne godine zemljama u regionu za implementaciju postignutih sporazuma.

Biznisinfo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno