Info

Jedinstven sistem obračuna invalidnina

Jedinstven sistem obračuna invalidnina
Jedinstven sistem obračuna invalidnina
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jedinstven sistem obračuna invalidnina- Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević razgovarao je s kantonalnim ministrima i direktorima uprava za pitanja boraca/branitelja o uspostavi ISVDV sistema (Information System for issues of the Veterans and Disabled Veterans of the Defensive-Liberation War) za obračun invalidnina.

Ovo federalno ministarstvo, u saradnji sa Uredom Svjetske banke u BiH i PIU Seser, radi na uvođenju jedinstvenog sistema obračuna invalidnina i drugih izdvajanja za boračke kategorije. Već je počela provedba i razvoj novog aplikativnog rješenja, odnosno Informacionog sistema za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata. Ovaj posao je na osnovu ugovora koji je sklopljen 2014. godine povjeren firmi PIU SESER-om joint venture firmi IN2 & IN2 Sarajevo & BBS Sarajevo & Comtrade Sarajevo.

ISVDV IS je namijenjen Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i pratećim službama na općinskim i kantonalnim nivoima. Ovim projektom će biti uveden jedinstven, centraliziran, registar boraca/branitelja, invalida i dobitnika priznanja, te upravljanje obračunom i isplatom njihovih naknada i naknada za članove njihovih porodica/obitelji.

Dogovoreno je da kantonalni ministri i direktori uprava za pitanja boraca/branitelja, u roku od 15 dana, imenuju ovlaštene osobe na nivou kantona za realizaciju ISVDV sistema obračuna invalidnina.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, kantonalna ministarstva i uprave za pitanja boraca/branitelja zaduženi su da uspostave saradnju sa Agencijom za zaštitu ličnih podataka u BiH. Grupa za informatičku podršku ovog ministarstva će u narednih 90 dana u svim kantonima pregledati stanje i realizaciju novog sistema obračuna invalidnina i otkloniti eventualne probleme pri korištenju novog sistema.

Federalno ministarstvo, kantonalna ministarstva i uprave za pitanja boraca/branitelja će organizirati timove koji će raditi paralelno na starom i novom sistemu obračuna invalidnina do 31.12.2016. godine, da bi od 1.1.2017. godine invalidnine bile obračunavane isključivo po novom sistemu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno