Posuđeno

Je li se počelo razmotavati klupko montiranih procesa u Zenici?

Podijeli ovu vijest:

Je li se počelo razmotavati klupko montiranih procesa u Zenici?- U vremenu važenja brojnih konvencija i međunarodnih dokumenata koji se bave zaštitom ljudskih prava, među kojima je i pravo na pravično suđenje, imamo potpunu deformaciju pravosudnog i policijskog sistema koje će generacije koje dolaze izučavati dugo dugo. Kako se sve ovo moglo desiti?! – pita advokat Almin Dautbegović.

U aprilu prošle godine Kantonalni sud u Zenici izrekao je drugostepenu presudu u predmetu protiv Senaida Begića, tadašnjeg poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i bivšeg direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK. Ovom presudom Begić je osuđen na dvije i po godine zatvora.

U presudi je tada navedeno da je u vrijeme dok je obnašao funkciju direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK, od 2012. do 2016. godine, Begić nezakonito zapošljavao, nepropisno vršio refundaciju troškova liječenja u inostranstvu, zloupotrebljavao naknade za troškove prijevoza i kupio skupocjeni mobitel koji po odlasku s funkcije direktora nije razdužio.

PROČITAJTE I:   Ima li kriminala u gradnji autoputa kod Zenice: Eksplozija troškova za dionicu Vranduk – Ponirak!

Senaid Begić je više puta u javnosti pokušavao da dokaže da je riječ o montiranom procesu.

Sada su se, međutim, pojavili i novi detalji vezani za ovaj slučaj. Naime, SDP BiH je i zvanično objavio na svom sajtu da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv tadašnjeg inspektora FUP-a Edina Kovača, kojeg oni smatraju odgovornim za navodno montiranje procesa.

Tim povodom Begićev advokat Almin Dautbegović pojašnjava za DEPO Portal:

– Otvaranje istrage protiv osumnjičenog bivšeg krim inspektora otvorilo je i niz pitanja na koja javnost očekuje brzi odgovor. Prvo je zašto mu nije određen pritvor obzirom na težinu krivičnog djela i mogućnost uticanja na svjedoke i saučesnike i uništenje dokaza. Prema dosadašnjoj pravosudnoj praksi pritvor je određivan za znatno beznačajnije stvari i lakše predmete.

PROČITAJTE I:   Ima li kriminala u gradnji autoputa kod Zenice: Eksplozija troškova za dionicu Vranduk – Ponirak!

Dautbegović postavlja i pitanje je li se osumnjičeni, ako mu već nije određen pritvor, “nagodio i dobio imunitet u zamjenu za svjedočenje kojim bi raskrinkao nalogodavce i otkrio sistem kako se pakuju i namještaju optužnice”.

– Lično bih podržao ovakav ishod jer kažnjavanje krim inspektora bi bilo pravda, makar i zakašnjela, ali je puno važnije raskrinkati paralelni sistem miješanja u rad pravosudnih organa i optuživanje za potrebe dnevne politike. Senaid Begić je osuđen u namještenoj pravosudnoj utakmici drakonskom kaznom koja ga u prvom redu eliminiše iz političkog zivota – ističe advokat Dautbegović.

Također dodaje:

– U vremenu važenja brojnih konvencija i međunarodnih dokumenata koji se bave zaštitom ljudskih prava, među kojima je i pravo na pravično suđenje, imamo potpunu deformaciju pravosudnog i policijskog sistema koje će generacije koje dolaze izučavati dugo dugo. Kako se sve ovo moglo desiti?!

Autor: DEPO

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno