Info

Javno saopštenje predsjednika BZK „Preporod“ Zenica povodom predizborne kampanje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Javno saopštenje predsjednika BZK „Preporod“ Zenica povodom predizborne kampanje: „Sloboda je blagodat koju trebamo odgovorno koristiti“

Nalazimo se na pragu opštih izbora u Bosni i Hercegovini, počinje predizborna kampanja nakon koje, prije svega, valja ostati čovjek. Predizborni skupovi i tribine, prije svega, trebaju biti svojevrsna gozba lijepe riječi, realnih obećanja i dostojanstvenog držanja svih, a posebno Bošnjaka u Zenici, kojima se ovom prilikom i obraćam.

Jedna od misija Preporoda, najstarije kulturne organizacije Bošnjaka, je promocija kulture dijaloga, sučeljavanja različitih stavova, ideja, političkih vizija i koncepata, a sve s ciljem očuvanja digniteta, dostojanstva i ponosa bošnjačke nacije, kao i uspostavljanja i razvijanja organizacija i ustanova potrebnih za djelotvornu bošnjačku kulturnu cjelovitost.

Nerazumijevanje prethodno navedenog kao i odsustvo kulture dijaloga umnogome će otežati ne samo našu sadašnjost nego i budućnost. Svjesni smo da demokratski pluralitet rezultira diverzitetom političkih ideja, koncepata, programa i sl. Svjesni smo da smo tu slobodu mi Bošnjaci najskuplje platili (genocid, UZP) i da je zbog toga moramo najopreznije čuvati, a čega moramo biti svjesni u svakom trenutku i na svakom mjestu. Svjesni smo i da tokom izrastanja jedne nacije prolazimo faze obolijevanja našeg tijela, političkog i nacionalnog bića, što moramo ispravno razumjevati dajući sve od sebe, a shodno našoj stručnosti, da zalijećimo to krhko bošnjačko biće, a nikako da pogoršamo njegovo stanje što može dovesti do njegove ponovne vitalne ugroženosti. Svjesni smo da su za ovu slobodu, nazovimo je kako god: demokratska, ekonomska, verbalna, kulturna etc. naši šehidi natopili ovu zemlju krvlju, da su ratni vojni invalidi dali dijelove tijela za nju, da su se naši borci Armije Republike Bosne i Hercegovine, te časne gazije, borili za blagodati slobode koju živimo.

Zato, svjesni svega navedenog ne smijemo sebi dozvoliti da tokom predizborne kampanje skrnavimo bošnjački identitet ili da „udaramo“ na čast bilo kojeg Bošnjaka, posebno onih najzaslužnijih među nama. Prirodno je da imamo različite političke koncepte i programe, da budemo članovi različitih partija ili da ne pristajemo uz bilo koju partiju, da ih simpatišemo ili ne, prirodno je da jedni druge kritikujemo za urađeno ili neurađeno, ali nikada neće biti prihvatljivo da se skrnavi čast bilo kojeg Bošnjaka bilo kakvim oblikom javnog istupanja.

Stoga, brinući o bošnjačkom identitetu i uvažavajući bošnjački pluralizam političkih koncepata, pozivam stranačko-političke subjekte u gradu Zenici da predstojeću predizbornu kampanju počnu i završe dostojanstveno, časno, čestito i odgovorno. Jer, politika nije cilj nego sredstvo do ostvarenja ciljeva koji su za Bošnjake prije svega predstavljeni u očuvanje države i ideje Bosne i bošnjačke nacije kao stabilnog političkog faktora koji je ključ u očuvanju i promociji ideje građanske Bosne i Hercegovine utemeljenje na ljudskim pravima i pravnoj državi.

Prof.dr. Huseinspahić Ajdin, Predsjednik BZK „Preporod“ GD Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno