Info

Javna promocija publikacije o stradanju Roma na prostoru bivše Jugoslavije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Javna promocija publikacije o stradanju Roma na prostoru bivše Jugoslavije u proteklim ratnim dešavanjima od 1992. do1995. godine

Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice (UNM Zenica) danas je povodom nastupajućeg 02. Augusta – Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta organizovalo javnu promociju prve publikacije u izdanju od strane UNM Zenica, a u kojoj je prikazano stradanje Roma sa prostora država bivše Jugoslavije u proteklim ratnim dešavanjima u periodu od 1992. do 1995. godine.

Uvodničari na javnoj promociji bili su autori publikacije – predsjednik udruženja Refik Crnović i zamjenik predsjednika Mehmed Tahirović. Prisutnima su predstavili sadržaj publikacije, sa posebnim osvrtom na konkretne slučajeve počinjenih ratnih zločina nad civilima romske nacionalnosti, kao što su ubistvo Roma u Skočićima počinjeno 11. jula 1992. godine ili silovanje šest romkinja u Belom Manastiru u ljeto 1993. godine.

Poseban osvrt uvodničari su napravili i na presudu presudu Odjejeljenja za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu kojom su Tomislav Gavrić, Zoran Đurđević i Zoran Alić proglašeni krivim za počinjenje ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, zbog nečovječnog postupanja, silovanja i seksualnog zlostavljanja tri Romkinje u selu Skočić tokom 1992. godine, ali kojom su, nažalost, oslobođeni odgovornosti za ubistvo 27 civila pripadnika romske nacionalne manjine, te su se posebno osvrnuli na negativne strane ove presude u vezi sa nekim budućim suđenjima za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti pred Srbijanskim sudovima.

Izdavanje ove publikacije realizovano je sredstvima Europske Unije, u okviru projekta Aktivizam civilnog sektora za pomirenje u regionu bivše Jugoslavije – podrška REKOM-u, a koji sprovodi mreža nevladinih organizacija okupljena u REKOM-u.

Ovoj prvoj promociji publikacije prisustvovali su ugledni predstavnici romske zajednice – tzv. starješine iz nekoliko romskih naselja sa područja grada Zenice, dok će u narednom periodu biti organizovan cijeli niz javnih tribina otvorenih za javnost, na kojima će biti prezentovana publikacija, a o kojima će javnost biti blagovremeno obaviještena. Također, publikacija će se distribuirati i unutar romskih naselja, a već u narednim danima istu će među prvima zaprimiti zenički Romi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno