Biznis

Jaja A klase iz BiH uskoro bi mogla u markete u Evropskoj uniji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kopredsjedavajući Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH Predrag Miličić izjavio je da su otklonjeni uočeni nedostaci na putu da se jaja A klase plasiraju na tržište Evropske unije, o čemu će uskoro biti obaviještena i Evropska komisija.

Miličić je rekao u Doboju, gdje je danas održan sastanak ovog odbora, da peradari u BiH moraju prevenirati pojavu salmonele i dokazati da su na tom putu otklonjeni uočeni nedostaci.

On je naveo da će o postignutim rezultatima obavijestiti Evropsku komisiju nakon čega tokom ove godine očekuje inspekciju inspektora Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU-a, nagovijestivši da se odobrenje o izvozu jaja A klase može dobiti i samo na osnovu izvještaja domaćih institucija, prenosi Indikator.

Miličić je podsjetio da je ova grana u decembru pokrenula inicijativu za izvoz rasplodnih jaja i jednodnevnih pilića, kao i tovnog materijala kada je živinarstvo u pitanju.

– EU je veliko tržište. Ukoliko budemo odobreni za A za klasu, to automatski stvara preduslove da možemo dizati kapacitete koje moramo sad prilagođavati okolnostima na način tržištu BiH i regiona, to će povući i ostale proizvođače da uđu u odobravanje od Ureda za veterinarstvo BiH, a time i upošljavanje novih ljudi i novih kapaciteta – izjavio je Miličić.

Pomoćnik ministra za veterinarstvo Negoslav Lukić podsjetio je da se na tržite EU-a već izvoze jaja A klase, ali pod B klasom za konditorsku industriju.

Predstavnica kompanije “Iradia” iz Laktaša Biljana Tomić rekla je da BiH trenutno ima viškove u proizvodnji te vrste robe, te da te viškove uspijevaju plasirati na tržište Srbije, a radili su i neke izvoze na tržišta zemlja Bliskog istoka.

Istakla je da bi izlazak na tržište EU-a doveo do proširenja njihovih kapaciteta i novog zapošljavanja.

Autor: faktor.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno