Info

Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH

Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH
Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH- Projektu “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, koji predstavlja zajedničku inicijativu vlada Švajcarske i Švedske, od danas su se pridružile i jedinice lokalne samouprave Ljubuški, Nevesinje, Zenica, Ilijaš, Olovo, Rudo, LJubinje, Trnovo i Pale-Prača.

Od ukupno 84 jedinice lokalne samouprave u BiH, koje su ispunjavale uslove za prijavu na javni poziv za učešće u ovom projektu, njih 63 su predale aplikaciju.

Po okončanju ovog procesa u martu ove godine potvrđen je izbor 13 jedinica lokalne samouprave za partnera projekta, a odabirom dodatnih jedinica finalizovan je proces selekcije u prvoj fazi projekta, saopšteno je iz UNDP-a.

“Opština Nevesinje je nerazvijena, sa lošom infrastrukturom i mislim da smo u prethodnom periodu, posljednjih šest do osam godina, uložili dosta truda u jačanje uloge mjesnih zajednica, ali zbog položaja i razuđenosti lokalnih zajednica u našoj opštini bila nam je neophodna pomoć ovakvog projekta. Želim da se zahvalim UNDP-u što je prepoznao našu potrebu za razvojem lokalnih zajednica”, rekao je načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović.

Projekat je osmišljen s ciljem da podstakne veći angažman građana u opštinskom odlučivanju, pružanju kvalitetnih komunalnih i socijalnih usluga, te u sprovođenju lokalnih razvojnih inicijativa, pri čemu se revitalizacija mjesnih zajednica smatra ključnim sredstvom za postizanje tih ciljeva.

“Mjesne zajednice predstavljaju teritorijalnu i administrativnu razvojnu platformu”, rekla je savjetnik za lokalnu upravu, migracije i razvoj pri Ambasadi Švajcarske u BiH Regula Babler.

Prema njenim riječima, osnaživanje i reforma mehanizama mjesnih zajednica će dovesti do uključivanja većeg broja ljudi u procese donošenja odluka i strateškog zagovaranja.

“Ovakvo učešće donosi i obaveze i odgovornosti građani će biti ohrabreni da preuzmu proaktivniju i odgovorniju ulogu u lokalnom razvoju”, dodala je ona.

Programski menadžer za oblast reforme javne uprave Švedske međunarodne agencije za razvoj /SIDA/ Mario Vignjević rekao je da ima dovoljno vremena i sredstava da se uspješno završe sve planirane aktivnosti.

On je dodao da je ogromna prednost ovog projekta to što ima jaku podršku svih nivoa vlasti, podršku i kooperaciju entitetskih saveza opština i gradova, te iskusan i spreman projektni tim UNDP-a.

Prva faza projekta, koji podjednako sufinansiraju vlade Švajcarske i Švedske, iznosi 14,3 miliona KM, planirano je da se sprovede do sredine 2019. godine.

U aktivnostima prve faze projekta učestvovaće oko 120 mjesnih zajednica i 24 jedinica lokalne samouprave širom zemlje, čime će uticati na poboljšanje kvalitete života 300.000 ljudi.

Projekat “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” provodi UNDP u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko distrikta i oba entitetska saveza opština i gradova.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno