Sudske klupe

Izvršenim pretresom u Visokom pronađeno više od dva kg opojne droge i oružje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U okviru aktivnosti na suzbijanju i preveniranju neovlaštenog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, policijski službenici Policijske stanice Visoko su, uz pomoć i koordiniranu podršku Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, došli do određenih operativnih saznanja o nezakonitim aktivnostima lica A.A, rođenog 1994. godine, iz Visokog, koje se dovodi u vezu sa zloupotrebom opojnih droga.

U skladu sa prikupljenim operativnim saznanjima, a postupajući po naredbi Općinskog suda u Visokom, policijski službenici Policijske stanice Visoko su dana 09.12.2021. godine, izvršili pretres kuće i pratećih objekata koji se nalaze u ulici Ljetovik, a koje koristi lice A.A.

Izvršenim pretresom pronađeno je sljedeće:

• 2096,89 grama biljne materije, upakovane u pojedinačne sadržaje i pripremljene za uličnu prodaju, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu,
• 166,75 grama praškaste materije, upakovane u dva pojedinačna sadržaja, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin (speed),
• vatreno oružje-puška,
• vatreno oružje- pištolj,
• 5 digitalnih vaga za precizna mjerenja,
• 59 komada municije raznih kalibara.

Lice A.A. je lišeno slobode i zadržano u prostorijama za zadržavanje Policijske stanice Visoko, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada i gdje je ispitano u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se tereti. Sporna materija, oružje i predmeti su privremeno oduzeti i bit će predmet potrebnih vještačenja, te će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

Nakon prikupljenih dokaza i obavještenja, policijski službenici Policijske stanice Visoko su danas, 10.12.2021. godine, u jutranjim satima, lice A.A. predali na nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH, krivično djelo “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH i krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno