Zločini

Izvršenim pregledima lica u Maglaju pronađena opojna droga

U Maglaju pronađena opojna droga – U proteklom periodu, policijski službenici Policijske stanice Maglaj su pojačanim kontrolama i pregledima lica intenzivirali mjere i radnje na preveniranju posjedovanja i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga. Poduzimajući naznačene aktivnosti policijski službenici su pojedinačnim pregledima, tačnije u 27 slučajeva, pronašli i oduzeli oko 400 grama biljne i praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, te 60 komada tableta koje sadrže psihotropne supstance i čije držanje nije dozvoljeno.

Značajno je spomenuti slučaj od 05.06.2019. godine, kada su policijski službenici Policijske stanice Maglaj, vršeći pojačanu kontrolu i pregled lica, kod lica O.E., rođenog 1986. godine, iz Maglaja, pronašli 36 komada tableta, 17 upakovanih sadržaja bijele praškaste materije, pripremljene za uličnu prodaju, te 10 sadržaja biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu. Sporna materija je u svim slučajevima, kao i u navedenom slučaju, fotografisana, izuzeta i bila predmet potrebnih vještačenja a lica kod kojih je pronađena su lišena slobode i zadržana u službenim prostorijama Policijske stanice Maglaj, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Nakon izvršene kriminalističke obrade i prikupljenih dokaza, kriminalistički istražitelji su protiv osumnjičenih lica Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostavili Izvještaje o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH i „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ iz člana 239. Krivičnog zakona FBiH.

Poduzimajući naznačene aktivnosti na dokumentovanju izvršenih krivičnih djela, te zavedenim kriminalističkim obradama, kriminalistički istražitelji Policijske stanice Maglaj su došli do korisnih operativnih saznanja, koja će biti korištena u daljnjim aktivnostima na preveniranju i dokumentovanju slučajeva zloupotrebe opojnih droga.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem