Info

Izvozno-kreditna agencija BiH pred gašenjem

Dug od 90 miliona eura
Dug od 90 miliona eura
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izvozno-kreditna agencija BiH pred gašenjem- Parlament BiH formirao komisiju koja će istražiti dug Izvozno-kreditne agencije od 90 miliona eura.

Zbog višemilionskih gubitaka, Izvozno-kreditna agencija Bosne i Hercegovine pred gašenjem. Parlamentarna komisija istražuje kako je nastao dug od 90 miliona eura.

Izvozno-kreditna agencija Bosne i Hercegovine, ili kraće IGA, osnovana prije 12 godina kako bi stimulirala izvoz i podržavala velike projekte izvoznih bosanskohercegovačkih firmi, na ivici je opstanka sa dugom većim od 90 miliona eura.

Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH još su u novembru primili prijedloge Svjetske banke za moguće rješenje situacije u kojoj se agencija nalazi – međutim, do danas se o njima nisu izjasnili.

Finansijska dubioza

Od početka godine nijedna bosanskohercegovačka firma nije dobila podršku Izvozno-kreditne agencije.

Oformljena je kapitalom Svjetske banke da bi stimulirala izvoz, ali sada jedva preživljava.

U finansijskoj je dubiozi od kraja 2013, prije svega zbog garancija od 80 miliona eura koje je izdala jednoj firmi – Fabrici cijevi Unis iz Dervente.

Kada je ta firma zapala u krizu i prestala da izmiruje obaveze, svi kreditori odjednom su od IGA-e zatražili naplatu.

“Računi su nam blokirani i imamo problem sa sudskim sporovima koji se vode protiv IGA-e zbog izdatih garancija prema Unisu”, kazala je Lamija Kozarić Ramhan, generalna direktorica IGA-e.

Tim pitanjem bavit će se i državni parlament, priča član novoosnovane istražne komisije.

“Ova komisija je baš formirana da utvrdi eventualne nepravilnosti prilikom izdavanja ovih garancija”, kaže Šemsudin Mehmedović, član komisije.

Apel državi

U IGA-i objašnjavaju da su garancije Unisu, jednom od deset najvećih izvoznika u entitetu Republici Srpskoj, produžavali kako ne bi stao sa radom.

Strani partneri i banke su to, kažu, podržavali, a ni državni Parlament nikada nije imao zamjerku.

“Svi naši izvještaji su kroz Komisiju za vanjsku trgovinu i kasnije kroz Parlament usvajani. Ja zaista nemam nikakav problem sa tom istražnom komisijom, jer smo mi njima već svakako dostavili sve”, dodaje direktorica IGA-e.

Uz to su, dodaju, od države mnogo puta tražili da se uključi u njihov rad kroz otvaranje državnog računa i za podršku izvozu, ali to nikada nisu dobili.

Ekonomista Zoran Pavlović ocjenjuje da je ozbiljno narušen kredibilitet države i da se izdavanje previsokih garancija jednoj firmi mora detaljno istražiti.

Nastavak proizvodnje Unisa

“Ovo je klasično iskorištena i zloupotrijebljena institucija. Ovdje je potpuno jasno da onaj ko je ugovorio posao, a nije ga realizovao, da onaj ko je taj posao u svom obimu prihvatio da garantuje iako prevazilazi kapacitete fabrike. Dakle, svi su lično inkorporirani”, ističe on.

“Svetska banka prošle je godine na zahtev državnog i entitetskih ministarstava finansija, analizirala stanje u IGA-i i predložila šest mogućih rešenja. Sva, osim jednog, podrazumevaju izdvajanje novca iz budžeta. Jedina opcija kojom se to izbegava je ne uraditi ništa, odnosno pustiti IGA-u da se polako ugasi. Iako je prošlo više od pola godine, ni državne ni entitetske institucije zvanično se nisu odlučile ni za jedan od ovih predloga”, izvještava Nataša Kovačev, reporterka Al Jazeere.

U IGA-i saznajemo da bi Unis uskoro sa kreditorima trebalo da potpiše Ugovor o restrukturiranju. Nadaju se da bi to moglo donijeti rješenje.

Predstavnici Balkan Steela, Unisovog većinskog vlasnika, za sada, zbog poslovne tajne ne žele pred kamere.

Navode samo da je, poslije mnogo vremena, Unis počeo ponovo izvoziti, te da očekuju rast proizvodnje. Razgovor o Izvozno-kreditnoj agenciji nisu prihvatili ni u državnom, niti u entitetskim ministarstvima finansija.

Izvor: Al Jazeera



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno