Biznis

Izvoznici stolarije očekuju smanjenje troškova

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izvoznici građevinske stolarije iz BiH uskoro će imati mogućnost provjere usklađenosti svojih proizvoda sa europskim pravilima u domaćoj laboratoriji koja će biti certificirana od EU, što će im znatno smanjiti troškove.

To će biti moguće nakon pokretanja laboratorija za certificiranje građevinske stolarije (prozora, vrata, fasadnih elementa koji se ugrađuju na objekte) čija izgradnja je planirana u Zenici.

Prije nekoliko dana su potpisani ugovori sa kompanijom “Uniprojekt komerc inženjering” iz Zenice koja će raditi adaptaciju prostorija Centra suvremenih tehnologija u sklopu koje će se nalaziti laboratorija. Nadzor nad izvođenjem radova će vršiti tvrtka Entasis d.o.o.

Projekt financira EU u iznosu od 75 posto, a ostatak su sredstva Agencije ZEDA, Grada Zenice i Univerzitet Zenica koji implementiraju ovaj projekt.

Prema riječima Senada Pašalića, koji je voditelj ovog projekta, po završetku građevinskih radova uspostavit će se laboratorij za proizvode građevinske stolarije i provjeru njihove usklađenosti sa zahtjevima Europske unije i bh. standardima.

U njoj će pored onoga od kojeg materijala biti i obvezno ispitivanje vrata, prozora i fasadnih elemenata na propuštanje vlage, zvuka, na statičku čvrstoću, mehaničke karakteristike.

”Pokrenuli smo procedure građevinskih radova i nabavke opreme i očekujemo da ćemo u već u ovom mjesecu nabaviti opremu za ispitivanje i vjerojatno za 6-7 mjeseci imati fizički uspostavljenu laboratoriju i obučeno osoblje”, kaže nam Pašalić.

Projektom je predviđeno da urade minimalno deset besplatnih ispitivanja i izdaju dokumentaciju o tome da li ti proizvodi zadovoljavaju ili ne potrebne standarde.

BiH se već potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju obvezala da će sve svoje robe koje plasira na domaće i strano tržište uskladiti sa EU zakonima a istovremeno uvesti reda na domaćem tržištu da na njega dođu inozemni proizvodi koji ispunajvaju iste takve uvjete. ”To za nas znači da ćemo moći ispitivati i domaće i strane proizvode”, navodi Pašalić.

Zbog novih odredbi EU koje su na snagu stupile 2013. građevinska stolarija koja se izvozi u EU mora imati znak CE. Kako do sada nije postajala niti jedna ovakva laboratorija u državi izvoznici su morali testiranje raditi u Italiji, Austriji, Hrvatskoj i drugih zemljama što im je značajno povećavalo troškove.

Pašalić navodi da uspostavljanje ove laboratorije nije ništa drugo nego usvajanje EU standarda koje je BiH već preuzela u ovoj oblasti.

Elvedin Badnjar, šef komerecijalnog tehničkog sektora kompanije Prograd, koja se bavi proizvodnjom građevinske stolarije koju izvozi kaže da bi ovo za njegovu kompaniju kao i za sve one koji izvoze ove proizvode bilo od velike koristi jer bi im pojeftinilo poslovanje.

“Trenutno radimo testiranje naših proizvoda u Italiji, ali ako laboratorija bude u Zenici sigurno ćemo ići tamo jer nam je bliže i jeftinije”, navodi on.

Ova kompanija izvozi 50 posto svoje proizvodnje i to na tržišta Italije, Slovenije, Austrije, Njemačke, Holandije i Švedske.

Podsjetimo, od 1. srpnja 2013. stupila je na snagu nova europska Uredba o građevinskim proizvodima, koja je zamijenila Direktivu o građevinskim proizvodima koja je do tada vrijedila. Nova Uredba donijela je promjene kod puštanja u promet građevnih proizvoda i navođenja njihovih svojstava prema harmoniziranim tehničkim specifikacijama.

Direktiva zahtijeva da građevinski proizvodi plasirani na tržišta EU zadovoljavaju određene uvjete u vezi sa njihovom mehaničkom otpornosti, stabilnosti, sigurnosti u slučaju požara, higijenom, zdravljem, životnom sredinom, sigurnosti prilikom upotrebe, zaštitom od buke, ekonomičnosti energije, uključujući zadržavanje toplote.

Direktiva obuhvata proizvode koji su trajno ugrađeni u toku građevinskih radova, kao što su prozori, dvene ploče, cement, keramičke pločice, dimnjaci i sulunari, fiksna protivpožarna oprema, geotekstil, izolacija, zidovi, armature, sanitarni uređaji, čelične konstrukcije…

akta.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno