Biznis

Izvoz tekstila, kože i obuće iz BiH

Izvoz tekstila, kože i obuće iz BiH dostigao 650 miliona eura
Izvoz tekstila, kože i obuće iz BiH dostigao 650 miliona eura

Izvoz tekstila, kože i obuće iz BiH- Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je izvoz tekstila, kože i obuće iz BiH dostigao 650 milijuna eura i spada po važnosti u petu privrednu granu BiH.

Uoči održavanja okruglog stola o temi “Stanje i perspektive u tekstilnoj i kožarsko-prerađivačkoj industriji u BiH – unaprjeđenje poslovnog ambijenta harmonizacijom carinskih propisa i carina u BiH sa carinama u EU”, Šarović je izrazio nadu da će ova grana, kada je u pitanju izvoz, za dvije do tri godine, biti treća po važnosti.

On je podsjetio da je Ministarstvo, zajedno sa drugim partnerima, prije četiri godine podnijelo veliki teret i promoviralo zakon o carinskoj tarifi, odnosno odluku o suspenziji carinskih stopa i njihovom smanjenju, posebno za tekstilce, kožare i obućare u BiH, dodavši da se to pokazalo kao jako bitna odluka. “Mnogo je činiltelja koji utječu na razvoj i napredak u ovoj grani privrede u BiH, a jedan od njih je i resorno ministarstvo.

Tu su i entitetska ministarstva, zatim porezna politika, politika zapošljavanja, a Ministarstvo može pomoći kada je u pitanju carinska politika, zajedno sa komorskim sistemom i Upravom za indirektno oporezivanje BiH”, istaknuo je Šarović. Prema njegovim riječima, izdejstvovana je suspenzija carinskih stopa, odnosno ujednačavanje sa onim u EU za one tarifne linije za koje su komore u BiH, odnosno kompanije, tražile, tako da je ušteda po tom osnovu na godišnjem nivou za prošlu godinu iznosila oko pet milijuna KM.

“Privrednici ove grane privrede traže da umjesto privremene suspenzije na godišnjem nivou ova mjera bude trajna i da imaju stalne benefite, te da se zahtjevi na godišnjem nivou ne obnavljaju, što je opravdano”, rekao je Šarović, dodavši da o tome odlučuje više institucija, a posljednja je Parlamentarna skupština BiH. Kada je riječ o stimulacijama za izvoz ove grane, Šarović je podsjetio da je to u nadležnosti entiteta, kantona i opština.

Predsjednik Asocijacije tekstila, odjeće, kože i obuće pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Radovan Pazurović rekao je da je ova grana privrede niskoakumulativna, ali izrazito radno-intenzivna, te izrazio nadu da će ona u skorije vrijeme biti podignuta na jedan veći stupanj i biti konkurentnija, te u BiH “dovesti jedan dio posla, koji se obavlja u svijetu”. On je apelirao da se radi u pravcu izjednačavanja carinskih stopa sa EU, navodeći primjer da je za đon koji dolazi iz Kine u Njemačku carinska stopa tri posto, a kada taj isti proizvod dolazi u BiH, ona iznosi 15 posto.

Kada su stimulacije u pitanju, Pazurović je rekao da ih privrednici ne očekuju, ali da očekuju da se smanje doprinosi koji iznose 65 posto i koče ovu granu privrede, te je čine manje konkurentnom u EU. Predsjednik Vanjskootrgovinske komore BiH Bruno Bojić rekao je da je ova grana privrede za šest godina ostvarila bilans veći od sedam milijardi KM. Na današnjem okruglom stolu pokušat ćemo našim privrednim subjektima, prvenstveno proizvođačima, osigurati nesmetanu konkurentnost, a time i poboljšamo sve uvjete”, istaknuo je Bojić.

Prema njegovim riječima, privrednici će izložiti što to treba učiniti kada su u pitanju izmjene i dopune legislative u BiH da bi bili konkurentniji na stranom tržištu. Na ovom okruglom stolu, koji je organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH, pored predstavnika privrednika, komora, resornog ministarstva, prisustvuju i predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, te drugih zainteresiranih institucija.

6yka.com

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem