Biznis

Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda prošle godine iznosio 131 milion

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Vrijednost izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina u Bosne i Hercegovine u prošloj godini iznosila je 131 milion KM, što je više za 14,38 odsto u odnosu na godinu ranije, dok je uvoz ovih proizvoda iznosio 230,5 miliona KM i veći je za 2,29 odsto u odnosu na 2022.

Ukupan promet spoljnotrgovinske razmjene mlijeka i mliječnih proizvoda u 2023. godini iznosio je 361,5 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 57 odsto, objavila je Spoljnotrgovinska komora BiH.

Ako se posmatra količina izvezenog mlijeka iz BiH u prošloj godini, ona je veća za 0,93 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a zabilježen je i količinski rast izvoza maslaca i to za 70,09 odsto, fermentisanog programa 18,34 odsto, te sira 7,55 odsto, navedeno je u analizi Komore.

“Kontinuirano postepeno povećanje godišnjeg izvoza ovih proizvoda, odnosno proizvoda sa dodatom vrijednosti, značajan je pokazatelj razvoja ovog sektora u BiH”, istakli su iz Komore.

Najznačajnija izvozna tržišta bila su Crna Gora, Hrvatska, Srbija, i Sjeverna Makedonija, dok je najveći uvoz bio iz Njemačke, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Mađarske.

Autor: akta.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno