Biznis

Izvoz iz BiH na Kosovo osam puta veći od uvoza

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izvoz iz BiH na Kosovo osam puta veći od uvoza – Kosovo i dalje nije ukinulo najvažniju trgovinsku mjeru u odnosima prema Bosni i Hercegovini, a to su carine na mlijeko i mliječne proizvode.

Za BiH je navažnije ukidanje ovih carina s obzirom da su ti proizvodi jedna od roba koju najviše izvozimo na Kosovo, piše BiznisInfo.

Bosna i Hercegovina je u prvoj polovini ove godine izvezla robe na Kosovo u vrijednosti od skoro 72 miliona maraka, dok je uvoz u BiH s Kosova bio tek 8,6 miliona maraka. Kosovo je, dakle, jedna od država s kojom naša zemlja ima ogroman vanjskotrgovinski suficit.

Na Kosovo smo u prvoj polovini godine najviše izvozili gvožđe i čelik u vrijednosti od 27,1 milion KM, potom prerađevine od mesa, riba, ljusaka, mekušaca i sl. za šest miliona maraka.

Na trećem mjestu su mlijeko i mliječni proizvodi kojih smo na Kosovo u prvih šest mjeseci izvezli za oko 5,7 miliona maraka.

Podsjetimo, na sastanku regionalnih ministara koji je jučer održan u Beogradu rečeno je da je Kosovo djelimično ukinulo zaštitne mjere na uvoz određenih vrsta voća, povrća i kukuruza, nakon pritiska zemalja CEFTA-e.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović pozdravio je odluku, ali smatra da djelimično ukidanje mjera apsolutno nije dovoljno i očekuje da narednih dana dođe do njihovog potpunog ukidanja.

– Prištinske mjere su u suprotnosti sa pravilima CEFTA-e i nanijeta je šteta i CEFTA-i kao zoni slobodne trgovine, zemljama pojedinačno, ali i privrednicima koji zadnjih dana nisu mogli da izvoze u skladu sa pravilima slobodne trgovine – izjavio je nakon sastanka ministar Šarović.

Na sasanku je zatraženo da se ukinu i druge ranije donijete mjere: dodatne akcize na građevinske blokove i brašno iz Srbije, na mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, te tehničke prepreke za izvoz piva iz Crne Gore.

biznisinfo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno