Info

Izvođenje praktične nastave u privrednim subjektima omogućilo 12 škola u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izvođenje praktične nastave u privrednim subjektima omogućilo 12 škola u ZDK – Od početka nove školske godine, 12 od ukupno 16 srednjih mješovitih i tehničkih škola u Zeničko-dobojskom kantonu zaključilo je ugovore sa privrednim subjektima o izvođenju praktične nastave izvan škola, a u skladu sa novim pravilnikom čija je primjena počela u školskoj 2019/2020. godini.

Prema podacima Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, praktičnu nastavu u 297 privrednih subjekata izvodi 1.292 učenika, među kojima su medicinske sestre/tehničari (347), fizipterapeuti (119), automehaničari (98), hotelsko-turistički tehničari (86), frizeri (85), kuhari (44), CNC operateri (37), trgovci (33), zavarivači (32) i druga zanimanja.

Pravilnik o utvrđivanju uslova za izvođenje praktične nastave izvan škole pripremljen je u saradnji sa Privrednom komorom Zeničko-dobojskog kantona, poslodavcima i sindikatima, a njime se značajno unapređuje oblast izvođenja praktične nastave. Predviđeno je da se efekti primjene ovog dokumenta analiziraju nakon godinu dana te eventualno korigiraju u skladu sa zahtjevima partnera.

“Edukacija je jedan kontinuiran postupak, a obrazovne ustanove trebaju da ispune očekivanja i zahtjeve zajednice, u ovom slučaju i privrednih subjekata. Koordinacijom ministarstva, odnosno obrazovnih vlasti i zajednice možemo postići bolje efekte”, kazao je ministar prof.dr. Spahija Kozlić na pres konferenciji na kojoj su rezimirani dosadašnji efekti primjene ovog dokumenta.

Predsjednica Privredne komore ZDK Dijana Babić izrazila je zadovoljstvo što su privredni subjekti bili aktivno uključeni u izradu pravilnika, naglasivši opredjeljenje ove komore da sa resornim kantonalnim ministarstvom nastavi raditi na projektima koji će osnažiti vezu između škola i privrede.

“Kompanije postaju svjesne svoje uloge i obaveze da unaprijede sistem kako bi sutra imali radnu snagu koja je potreba u savremenim procesima rada, kako bi unaprijedili konkurentnost kompanija i konkurentnost privrede cijelog kantona, a i doprinijeli rastu i razvoju ovog kantona”, kazala je Babić.

Novinarima su se obratili predstavnici škola – Mješovite srednje industrijske škole Zenica, Mješovite srednje škole “Musa Ćazim Ćatić” Olovo i Mješovite srednje škole Tešanj, kao i privrednih subjekata “ArcelorMittal” Zenica, MANN+HUMMEL BA Tešanj i JZU BRC “Aquaterm” Olovo u kojima učenici obavljaju praktičnu nastavu.

Upućen je poziv drugim privrednim subjektima da se uključe i omoguće izvođenje praktične nastave izvan škola kako bi učenici stekli znanja i kompetencije koji su neophodni na tržišta rada.

 

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno