Info

IZVJEŠTAJ FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE: U toku sanacija posljedica olujnog vremena u ZDK i TK, pokrenulo se nekoliko klizišta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
– Jutros je održana nova vanredna sjednica štaba Civilne zaštite na kojoj su utvrđene nove aktivnosti, u toku su radnje na otklanjanju posljedica prirodne nesreće i prioritetnim uspostavama komunikacije, te radnje čišćenja objekata i javnih površina – saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Na području Zeničko-dobojskog kantona u toku je raščišćavanje putne infrastrukture i ispumpavanje vode iz poslovnih, školskih i stambenih objekata, kao posljedica jučerašnjeg olujnog vremena koje je zahvatilo ovaj dio naše zemlje. U Tešnju je proglašeno stanje prirodne nepogode.

– Jutros je održana nova vanredna sjednica štaba Civilne zaštite na kojoj su utvrđene nove aktivnosti, u toku su radnje na otklanjanju posljedica prirodne nesreće i prioritetnim uspostavama komunikacije, te radnje čišćenja objekata i javnih površina – saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Dodaje se da je u općini Maglaj usljed većih padavina zabilježeno izlijevanje rijeke Bočinje u MZ Gornja Bočinja i MZ Rakovac, rijeka se ubrzo povukla gdje je na lokalnom putu ostalo nanosa šljunka i drveća, ekipe na terenu rade na čišćenju puta. Put je otežano prohodan, zabilježeno je plavljenje nekoliko kuća.

U Tešnju su bujične vode poplavile područje mjesnih zajednica Tešanj, Bukva, Dobropolje-Mekiš, Jablanica, Karadaglije, Trepče i Medakovo. Poplavom je zahvaćena i Industrijska zona Bukva, gdje je poplavljeno više industrijskih objekata. U navedenim mjesnim zajednicama poplavljeno je i više stambenih objekata. Nema stradalih i povrijeđenih osoba.

Poplavom su zahvaćena i tri školska objekta. Sve raspoložive operativne snage civilne zaštite su od prvog momenta na terenu (Štab CZ, službe, vatrogasci i putna operativa).

U toku je raščišćavanje putne infrastrukture i ispumpavanje vode iz poslovnih, školskih i stambenih objekata.

Nevrijeme je jučer bilo i na području Tuzlanskog kantona.

– Vodostaj na brani HA Modrac jutros u sedam sati, bio je 198,87 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata, nivo je viši za 49 cm. U Banovićima je vatrogasna jedinica imala četiri intervencije na iscrpavanju vode iz poplavljenih objekata.

U Općini Čelić je proglašeno stanje prirodne nesreće od poplava i klizišta. U Tuzli su prijavljena tri klizišta na području naselja Vis, Gojino Brdo i Jurišići.

U Banovićima je prijavljeno aktiviranje klizišta na lokalitetu Cerina Ravan.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasti meteoalarm za sjeverna područja Bosne zbog očekivanih obilnijih kišnih padavina, koje mogu iznositi između 30 i 50 litara po metru kvadratnom, lokalno do 70 litara. Za ostatak zemlje na snazi je žuti meteoalarm zbog obilnijih padavina.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno