Info

Izvještaj Centralne banke BiH za 2015. godinu

Predstavljen izvještaj Centralne banke BiH za 2015. godinu
Predstavljen izvještaj Centralne banke BiH za 2015. godinu
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izvještaj Centralne banke BiH za 2015. godinu- Komisija za financije i proračun Predstavničkog doma Palamentarne skupštine BiH, danas je prihvatila godišnji i financijske izvještaje Centralne banke za 2015. godinu, koje je članovima Komisije predstavio guverner Centralne banke Senad Softić.

Softić je kazao da je 2015. bila godina blagog oporavka nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile BiH 2014. godine.

“U 2015. godini zabilježen je rast industrijske proizvodnje od 3,1 posto, porastao je i bruto društveni proizvod za 3,26 posto, a devizne rezerve porasle su za 10 posto i dostigle 8,7 milijardi KM, što je najviše do sada”, istaknuo je Softić i dodao da je Centralna banka BiH prošlu godinu zabilježila sa 31,8 miliona dobiti.

On je dodao da u Centralnoj banci, instituciji koja brine o monetarnoj i financijskoj stabilnosti, nisu zadovoljni visokim vanjskim dugom i visokom stopom nezaposlenosti u BiH. Članovi Komisije su guverneru Centralne banke BiH postavili više pitanja u vezi sa valutnim odborom i mogućnošću dodatnog tiskanja novčanica.

Navodeći da valutni odbor, odnosno povezanost tečaja KM sa eurom, garantira monetarnu stabilnost, Softić je istaknuo da u BiH ne postoji zakonska mogućnost ni potreba za dodatnim tiskanjem novca. On je pojasnio da Centralna banka povremeno tiska dodatni novac, ali isključivo u svrhu zamjene oštećenih novčanica koje se povlače iz prometa. Izvještaji Centralne banke BiH na dnevnom su redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

manager.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno