Info

Izračunajte sami: Evo koliki je vaš rizik od zaraze koronavirusom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izračunajte sami: Evo koliki je vaš rizik od zaraze koronavirusom – Svi želimo znati koliki je zaista rizik od zaraze koronavirusom, kako za nas, tako i za naše najmilije. Uz pomoć najnovijih alata za procjenu rizika sada možete dobiti odgovor na to pitanje.

Što utječe na rizik?

Znamo da covid-19 ne utječe na sve jednako. Iako se svatko od nas može zaraziti, kod nekih je vjerojatnost od zaraze veća, a neki će trebati liječničku pomoć dok drugi neće imati nikakve simptome.

Iako izgleda postoji znatan broj čimbenika koje treba uzeti u obzir, ovo su neki od ključnih na koje trebate obratiti pažnju kada procjenjujete koji je rizik da se zarazite koronavirusom:

 

  • vaš posao
  • živite li s drugim ljudima i koliko je osoba u kućanstvu

Ako se zarazite koronavirusom, koliko će se ozbiljna bolest razviti kod vas i kakav će ishod biti ovisi o sljedećim faktorima:

 

  • dob je glavni čimbenik
  • etničko podrijetlo
  • spol
  • neko postojeće zdravstveno oboljenje (srčani problemi, moždani udar, demencija, dijabetes, pretilost, visok krvni tlak)

Na ove čimbenike ne treba gledati odvojene, upravo njihova kombinacija utječe na to kakav će ishod bolesti biti u vašem slučaju.

Zašto je važna razina rizika?

Razumijevanje osobnog rizika važno je jer nam može pružiti dodatne informacije koje nam mogu pomoći da odlučimo kako ćemo se ponašati u svakodnevnom životu tijekom pandemije. Trebamo se pridržavati službenih zdravstvenih smjernica, ali ako je kod vas ili nekog o kome brinete rizik od zaraze povećan, možda ćete htjeti promijeniti neke navike.

 

To podrazumijeva da se fizički distancirate ili primjerice da se družite s manjim brojem ljudi, idete u kupovinu kada je manja gužva ili radite od doma.

Koji su alati dostupni za procjenu rizika?

Kako bi počeli procjenjivati rizik od zaraze, istraživači su surađivali na prikupljanju širokog spektra zdravstvenih podataka. Gledajući velik broj ljudi s različitim karakteristikama, istraživači mogu procijeniti kako različite kombinacije čimbenika mogu odrediti koji je rizik od zaraze koronavirusom kod neke osobe.

Objavljeno je nekoliko alata za procjenu rizika koji se mogu koristiti za procjenu rizika, a koji pomažu i procijeniti hoće li osoba imati blage simptome, hoće li trebati hospitalizaciju ili u najgorem slučaju – može li doći do smrtnog ishoda.

 

Ako planirate koristiti neki od ovih alata za procjenu rizika, to je najbolje učiniti sa svojim liječnikom koji je upoznat s vašim zdravstvenim stanjem i koji može temeljito protumačiti rezultate.

QCovid

Razvijen od strane tima koji vodi Sveučilište Oxford, ovaj je alat osmišljen kako bi pomogao pacijentima i liječnicima da postignu zajedničko razumijevanje rizika. Nakon unosa nekih podataka, kao što su dob, područje u kojem živite i zdravstveno stanje, izračunava vaš „apsolutni rizik“ ili koje su šanse da ćete trebati hospitalizaciju.

Maksimalni rezultat je 100 i to je najveći mogući rezultat, a rang od 1 bio bi najniži rizik u usporedbi sa svima ostalima. Važno je zapamtiti da rang niskog rizika ne znači nikakav rizik uopće nego da je on niži u usporedbi s ostalima. Alatu možete pristupiti OVDJE.

 

OurRisk

Alat je razvila istraživača skupina koju predvodi University College London. Alat nudi “osnovni” postotni rizik u pogledu ishoda kod pacijenata s covidom, a možete mu pristupiti OVDJE.

4C Mortality Score

Ovaj je alat razvila britanska grupa liječnika i znanstvenika, a namijenjen je prvenstveno liječnicima koji mogu pomoću ovog alata izračunati tko od hospitaliziranih pacijenata ima veći rizik za teško oboljenje. Moguće mu je pristupiti OVDJE.

Treba napomenuti da se satra da su ovi alati dobre kvalitete, svi su testirani prethodno, ali nude samo procjenu na osnovu baze podataka koju sadrže tako da njihove projekcije ne moraju biti u svakom slučaju potpuno točne, prenosi BFH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno