Info

Izmjene zakona o zaštiti civilnih žrtava rata

Izmjene zakona o zaštiti civilnih žrtava rata
Izmjene zakona o zaštiti civilnih žrtava rata U nastavku pete sjednice očekuje se izjašnjavanje delegata o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom.Foto FENA/Emir Burlovic
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izmjene zakona o zaštiti civilnih žrtava rata- Vlada Federacije BiH utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom, a jednom od odredaba je precizirano da osnovica za obračun mjesečnih novčanih primanja iznosi 274,40 KM, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Ukoliko planirana sredstva za tekuću godinu budu nedostatna za isplatu novčanih primanja ili budu ograničena po nekom drugom pravnom osnovu, raspoloživa sredstva dijele se iznosom potrebnim za isplatu prema Zakonu i određuje koeficijent za mjesečna davanja koji ostaje na snazi do rebalansa budžeta ili usvajanja novog budžeta.

Odluku o visini koeficijenta donosi Vlada FBiH.

Dodana je i odredba da će, radi utvrđivanja statusa civilnih žrtava rata, federalni ministar rada i socijalne politike, uz saglasnost Vlade FBiH, formirati posebnu petočlanu komisiju kao neovisno stručno tijelo koje će davati mišljenje da li je podnosilac zahtjeva žrtva seksualnog zlostavljanja i silovanja.

Postupak, organizacija, način rada i donošenja odluka, kao i obrazac stručnog mišljenja Komisije, te druga pitanja važna za njen rad, bliže će biti definirani Pravilnikom koji će, u roku od 30 dana od dana stupanja Zakona na snagu, donijeti federalni ministar rada i socijalne politike.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno