Info

Izmjene Krivičnog zakona u FBIH

Izmjene Krivičnog zakona u FBIH
Izmjene Krivičnog zakona u FBIH
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Izmjene Krivičnog zakona u FBIH- Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Federacije BiH stupit će snagu narednog dana od dana objavljivanja u “Službenim novinama Federacije BiH”, kojim se između ostalog uvodi definicija arbitra, sudije porotnika kao i definicija zločina iz mržnje.

Također, uvodi se i odredba da će se krivično djelo izvršeno iz mržnje uzeti kao otežavajuća okolnost prilikom odmjeravanja kazne ukoliko ovim zakonom nije izričito propisano teže kažnjavanje.

Ovim odredbama vrši se harmonizacija Krivičnog zakona Federacije s odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Unapređenje kvalitete zakonskog teksta u odnosu na sve raširenija društveno opasna ponašanja u bh. društvu bio je osnovni razlog zbog čega je Vlada Federacije BiH predložila donošenje ovag zakona.

Prema statističkim podacima, u evidentnom porastu je izvršenje krivičnih djela motivisanih mržnjom zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog porijekla, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta druge osobe.

– Primjena zakona treba doprinijeti suzbijanju krivičnih djela učinjena iz mržnje, navođenja na prostituciju i trgovine ljudima – istakao je za Fenu federalni ministar pravde Mato Jozić.

Naglasio je da je stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH nastala pravna praznina u regulisanju krivičnog djela trgovine ljudima na federalnom nivou.

Radi toga, nužno je bilo izvršiti izmjene i dopune federalnog zakona, kojima se ispunjavaju međunarodne obveze BiH, te rješava problem sukoba nadležnosti.

Naime, Tužiteljstvo BiH i Sud BiH zadržavaju nadležnost samo u slučajevima gdje se trgovina ljudima vrši u međunarodnom prometu. Svi ostali slučajevi bili bi procesuirani na entitetskoj i razini Distrikta Brčko.

Za kazneno djelo organizirane trgovne ljudima zaprijećena je kazna zatvora od najmanje deset godina, a zatvorske kazne do 12 godina propisane su za kazneno djelo pranja novca. Za krivično djelo navođenja na prostituciju propisana je kazna od jedne do 15 godina zatvora.

Također, propisane su i zatvorske kazne za prisiljavanje na spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju, te za financiranje terorizma.

Zakon predviđa da osobe osuđene na kaznu dugotrajnog zatvora, nakon izdržane dvije trećine izrečene kazne, mogu biti premještene u ustanovu za izvršenje krivične sankcije poluotvorenog tipa. Uvjeti pod kojima to može biti učinjeno bit će propisani Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija FBiH.

Osim toga, dopunom se uređuje da zastarjevanje krivičnog gonjenja za djela trajnog karaktera počinje teći u trenutku prestanka protivpravnog stanja.

Stupanje na snagu ovog zakona omogućeno je nakon što ga je danas na sjednici odobrio Dom naroda, a ranije i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno