Kultura

Izložba Zeničanina Vitomira Kelave u galeriji u Rijeci

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U četvrtak, 24. februara, u Galeriji “Juraj Klović” u Rijeci (Hrvatska) biće otvorena samostalna izložba radova rođenog Zeničanina Vitomira Kelave. Ovaj zaljubljenik u svoj rodni grad, iako decenijama živi u susjednoj Hrvatskoj, izrazioo je želju da vijest o njegovoj izložbi doprije do njegovih sugrađana i prijatelja, a još više bi se radovao ako neko od Zeničana na putu kroz Rijeku do 10. marta, do kad je izložba otvorena, svrati i uživo pogleda njegove radove.

Mala retrospektiva Vitomira Kelave je presjek onog što slikar Kelava u protekla uskoro četiri desetljeća umjetničkog rada samostalno izlaže. U Rijeci davne 1997. te ove, 2022. godine, oba puta u galeriji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka. Galerija u Rijeci se nalazi na adresi Verdijeva 19 b, radno vrijeme joj je radnim danima od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno.

Poodmaklo vrijeme i životni pritisci doveli su do stanovitog svođenja računa sa samim sobom i odluke o cjelovitijem prezentiranju javnosti. Rodom Zeničanin, nešto manje od tri i pol desetljeća, gotovo polovicu života, živi i djeluje na Rabu. Balansirajući između posla i poziva svojim otvorenim ateljeom-galerijom u gradskoj jezgri godinama doprinosi njenom urbanom značaju. Izoliranost otočne sredine nije potisnula stvaralački poriv i pored isplative izrade uličnih portreta, posvećen je vlastitim umjetničkim interesima, navela je u najavi za njegovu izložbu autorica prigodnog teksta Sabrina Žigo.

Opus pokazuje nekoliko stalnih interesa, mediteransko, otočno podneblje i nasljeđe bosanskog zavičaja, socijalno i ekološki angažirane radove, intimizam i portrete. Godinama se, naime, uspješno bavio nekad popularnim portretiranjem prolaznika na ulicama naših primorskih ljetovališta, razvijajući vještinu vizualizacije lica s istaknutim crtama karaktera. Od brojnih, izložit će vlastiti i upečatljivi portret sugrađanina Uga Belamarića u kostimu renesansnog viteza, ocrtavajući Rabljaninovu živopisnu osobnost.

Bosanskim tematom reminiscira drevnu narodnu kulturu bogumila i stećaka u oblicima trajnih epiteta, znakova i stabilnih likova oralne povijesti, mita i folklora rodnog kraja. Figuralne kompozicije prožima misticizam bosanske bogumilske sljedbe sa sumarnim likovima svedenim na paradigmu, ikonički znak jasne denotacije (jelen, lovac, konjanik, aždaja…).

Vitomir Kelava rođen je 1952. u Zenici. Apsolvirao je pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu i diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1983., u klasi profesora Stojana Ćelića. Sudjelovao je na više skupnih izložbi, redovito HDLU-a Rijeka, dok samostalno rijetko izlaže. Sudionik je drugog saziva Međunarodne likovne kolonije Grobnik (1997.) i trećeg saziva likovne kolonije Fulfinum u Omišlju (1997.). Dobitnik je nagrade izložbe Pul kaštela 1997.
(Rijeka, Trsat). Član je HDLU-a Rijeka. Živi i radi na Rabu gdje ima otvoreni atelje-galeriju.

Na kraju, pogledajte mini-galeriju Kelavinih radova, preuzetu iz obimnog kataloga.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno