Kultura

Izložba ilustracija ‘Magični svijet Ilira’ u Muzeju Grada Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

“Magični svijet Ilira” naziv je izložbe historijskih ilustracija sarajevskog akademskog umjetnika Emira Durmiševića, koja je večeras otvorena u Muzeju Grada Zenice.

Zeničani će izložbu, koja je postavljena na velikim ekranima, moći pogledati u sljedećih mjesec dana, koliko će postavka od 50-ak ilustracija gostovati u tom gradu.

-Ovaj put idemo nešto dublje u historiju. Idemo u razdoblju ilirskih ratova, ilirske civilizacije – nekih 2.000 godina unazad.

Ilustracije su dio projekta “Magični svijet Ilira”, autora profesora s Filozofskog fakulteta u Sarajevu, u suradnji s Izdavačkom kućom “Mladinska knjiga”.

U pitanju su ilustracije, historijske mape…-istakao je Durmišević.

Kao najznačajnije ilustracije, dodaje, izdvaja Batonov ustanak, sukobi sa Rimskim carstvom te rekonstrukcije nekih historijskih građevina.

-Meni lično, a vjerojatno i za sve vrlo važna je rekonstrukcija bazilike, odnosno jedne od prvih crkava, ovdje, u Zenici. Tu su, naravno, portreti rekonstrukcije ilirskih ratnika, vladara, kraljice… Vrlo zanimljivo za publiku u Zenici – smatra Durmišević.

Napominje kako je njegova suradnja sa zeničkim muzejom kontinuirana, da se skoro svake godine objavi u tom gradu, aiu budućnosti će se sasvim sigurno nastaviti.

-Jedan poseban, čini mi se, dio čitave ove priče su kreativne radionice s djecom, koje se realiziraju u osnovnim školama iu suradnji s Muzejom grada Zenice i odličnom ekipom koja je tu angažirana te koja osmisli radionice. Ja samo doprinesem u nekom vizualnom smislu – ističe Durmišević.

Promoviranje zemlje, naroda i kulture je najvažniji zadatak umjetnosti, a, podvlači, ovakve su izložbe prilika da se historija BiH prvo predstavi domaćoj publici, koja isto tako nije dovoljno upoznata.

Muzej Grada Zenice, ako se izuzme promocija knjige na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, prva je destinacija na kojoj je predstavljena ova izložba, koja će uskoro biti predstavljena iu Sarajevu, Tuzli…



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno