Kultura

Izložba „ Hilye i Šerifi“ – najava 

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Galerija „Preporod“ Zenica u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice Zenica, Yunuz Emre Institutom Sarajevo i BZK „Preporod“ ZDK organizuje Izložbu „Hilye i Šerifi“, u sklopu manifestacije „ Želja za Resulom“.

Izložba “Hilye-i Šerif “ nastala je trudom različitih umjetnika, koje u okvirima mogućnosti kaligrafije i tezbiha govori o osobinama, izgledu i lijepom ponašanju Poslanika a.s.

Radi se o jednoj živoj tradiciji koja postoji stoljećima. Posredstvom ove izložbe prilika je da se s divljenjem i poštovanjem pogledaju vrijedna djela, a ova izložba može biti poticaj za sjećanje i razumijevanje Poslanika a.s. Na izložbi biti će prikazano 30 radova različitih autora. Radovi su većeg formata i rađeni su uglavnom pismom sulus-nesh.

Izložbi će prisustvovati direktor Yunuz Emre Instituta Sarajevo, Mehmet Akif Yaman koji će prisutne upoznati s radom Yunuz Emre Instituta i sa samom izložbom (djelima, nastanku djela, autorima).

O manifestaciji „Želja za Resulom“ i Poslaniku a.s. govorit će mr. Jakub ef.Salkica, glavni imam Medžlisa islamske zajednice, koji će ujedno i otvoriti ovu izložbu.

Izložbe “Hilye-i Šerif “ biće otvorena u ponedjeljak 18. 10. 2021. godine u 17 sati u Atriju Sultan Ahmedove medrese. Izložba ostaje otvorena za posjetioce do srijede 20. 10. 2021. godine do 15.00 sati.

Pozivamo vas da prisustvujete otvaranju ove Izložbe

P R E D S J E D N I C A Galerije „Preporod“ Zenica
Amna Sofić, prof.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno