Politika

Izborna komisija naredila ponovno brojanje na 45 biračkih mjesta širom BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Otvaranje vreća i ponovno brojanje glasačkih listića za predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske (RS) biće u četvrtak, 13. oktobra. Tu naredbu je donijela Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine (BiH) na hitnoj sjednici u utorak, 11. oktobra.

Brojanje će biti organizovano u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, u 15 sati i 30 minuta.

Ponovnom brojanju mogu prisustvovati svi akreditovani posmatrači političkih stranaka, kandidati koji se pojavljuju na glasačkom listiću, kao i akreditovani posmatrači za praćenje Glavnog centra za brojanje.

Pored toga, prisustvo će biti omogućeno i zainteresovanim medijskim ekipama.

Naredbu o ponovnom brojanju Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je 10. oktobra.

Pozdravile su je Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjene Kraljevine, Delegacija Evropske unije i Misija Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Bosni i Hercegovini (BiH).

U izbornoj noći su prvo opozicija, a potom vladajući u Republici Srpskoj proglasili pobjedu u utrci za predsjednika tog entiteta.

Prema posljednjim nepotpunim, zvaničnim rezultatima koje je objavio CIK BiH, kandidat i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik je dobio 291.915 glasova.

Njegova protukandidatkinja Jelena Trivić, koju su podržali njena opozicijska Partija demokratskog progresa, Srpska demokratska stranka i Lista za pravdu i red Nebojše Vukanovića, osvojila je 262.969 glasova.

Predstavnici tih stranaka pozdravili su odluku CIK-a BiH. Oni su 5. oktobra CIK-u BiH predali zahtjev za ponovno brojanje glasova u ovom entitetu, a nakon toga dva puta protestirali u Banja Luci.

Ponovno prebrojavanje glasačkih listića i na 45 redovnih biračkih mjesta u BiH

Centralna izborna komisija BIH 11.oktobra je donijela naredbu i o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića na 45 redovnih biračkih mjesta širom BiH.

Ponovno “kontrolno” brojanje u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu izvršit će se na 11 biračkih mjesta za Parlamentarnu skupštinu BiH, 14 biračkih mjesta za Parlament entiteta Federacije BiH, tri za Narodnu skupštinu entiteta Republike Srpske te 17 za skupštine deset kantona u Federaciji BiH.

Radi se, pored ostalog, o biračkim mjestima na kojima su, prema zvanično unesenim podacima u sistem CIK-a BiH, pojedini kandidati dobili više glasova nego politička stranka iz koje dolazi što je, kako je obrazložio CIK BiH, nemoguće.

Odluka je usvojena jednoglasno.

Kandidati političkih subjekata, akreditirani promatrači za biračka mjesta za koja će se vršiti ponovno kontrolno brojanje, kao i akreditirani promatrači iz Glavnog centra, mogu biti prisutni tokom brojanja.

Mogućnost dana OHR-ovim izmjenama Izbornog zakona

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH, obrazložio je novo brojanje glasačkihg listića promjenama Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice (OHR) u BiH Christian Schmidt 27. jula ove godine.

“Kad odlučuje po službenoj dužnosti ili po prigovorima i žalbama, CIK BiH ima ovlaštenja da naredi centrima za brojanje ili biračkom odboru da preduzmu mjere kojim će se otkloniti utvrđene nepravilnosti. CIK je ovlašten i da izrekne novčane sankcije do 30.000 maraka, ukloni ime kandidata ako je odgovoran za povredu, poništi listu političkog subjekta i tako dalje. Svima je jasno da imamo ovlaštenja za sve postupke”, naglasio je Arnautović.

Dodao je da su novu naredbu, kao i jučerašnju o ponovnom kontrolnom brojanju svih glasačkih listića u dijelu izbora za predsjednika i potpredsjednika entiteta Republika Srpska, donijeli u skladu s tim izmjenama.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a BiH, kazala je da su o odluci raspravljali i dan ranije, kad je CIK BiH donio odluku da se ponovno prebroje glasovi za predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske.

“Na više biračkih mjesta imamo matematičke nelogičnosti. Samo uvidom u obrasce sumnjamo na najmanje tri kršenja zakona. Druga mogućnost je da poništimo izbore. Možda je sve u redu. Možda birački odbor nije dobro brojao, pa kad se opet prebroji štimat će rezultat. Kad sve provjerimo u Glavnom centru za brojanje, možemo ići na utvrđivanje rezultata”, obrazložila je Hadžiabdić.

Hadžiabdić je rekla da su imali skoro 100 predmeta preuranjene izborne kampanje, 34 slučaja fiktivnog predstavljanja u biračkim odborima, oko 80 predmeta kršenja izborne šutnje i govora mržnje.

U BiH je do sad zabilježeno oko 420.000 nevažećih glasačkih listića za izbore na svim nivoima – Predsjedništvo BiH, entitetske skupštine, predsjednika i potpredsjednike entiteta Republike Srpske, te skupštine deset kantona u drugom entitetu, Federaciji BiH.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno