Politika

IZBORI PRED NAMA: Ko su nosioci lista, kandidati za članove Predsjedništva BiH…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas istječe rok Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za predaju kandidatskih listi. Konačna ovjera redovnih listi je do 29. jula, a do 3. augusta stranke predaju kompenzacijske liste. Objava konačnih kandidatskih listi u službenim glasilima i medijima je do 18. augusta.

Stranke su posljednjih dana održale sjednice najviših stranačkih organa na kojima su utvrđene kandidatske liste, a javnosti je saopćeno ko su nosioci. Manje više sva imena su odavno poznata javnosti i već iza sebe imaju neki po nekoliko mandata na različitim pozicijama u zakonodavnoj ili izvšnoj vlasti, dok ima i onih, koji su u manjini, a prvi puta će se okušati u političkim vodama.

Neke stranke su već objavile nosioce lista za sve nivoe zakonodavne vlasti, dok su druge u javnost plasirale samo neka od zvučnijih imena. Sudeći po do sada objavljenim imenima, ali i onima o kojima se spekulira u javnosti stranke najviše zanima Kanton Sarajevo. Kandidati za članove Predsjedništva BiH su što se do sada zna Bakir Izetbegović, Denis Bećirović, Željko Komšić, Borjana Krišto, Željka Cvijanović, Mirko Šarović, Nenad Nešić i Vojin Mijatović.

Kandidati za predsjednika / potpredsjednika RS-a su Milorad Dodik, Jelena Trivić, Senad Bratić i Jusuf Arifagić.

Nosioci listi SBB-a za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u pet izbornih jedinica su Haris Šarganović, Armin Sarajlić, Nermin Džindić, Adnan Jupić i Izet Žigić.

Nosioci listi za Zastupnički dom Parlamenta FBiH su Irma Arifović, Fahir Humić, Edisa Papraćanin, Nurdin Ćehajić, Aldin Isaković, Meldina Ugarak, Sanela Prašović-Gadžo, Kemal Duraković, Alma Pašić i Mirsad Kacila.

Nosioci listi za skupštine kantona su Senad Ahmetović (PK), Senad Salkić (TK), Adel Sinanović (ZDK), Muradif Kanlić (BPK), Adnan Hozić (SBK), Aida Huseinbegović-Volić (HNK) i Mirvad Kurić (Kanton Sarajevo).

Nosioci listi SDA za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH u pet izbornih jedinica su Šemsudin Dedić, Šerif Špago, Alma Čolo, Nermin Mandra i Denijal Tulumović.

Nosioci listi SDA za Zastupnički dom Parlamenta FBiH su Nijaz Hušić, Fadil Novalić, Azmir Husić, Begajeta Čaušević, Miralem Galijašević, Mirsad Zaimović, Eldar Čomor, Melika Mahmutbegović, Edin Mušić, Edin Smajić i Nermina Zahirović.

Nosioci listi SDA za skupštine kantona su Jasmin Musić (USK), Anes Osmanović (PK), Irfan Halilagić (TK), Alija Ogrić (ZDK), Aida Obuća (BPK), Tahir Lendo (SBK), Irma Memidžan (HNK), Mahir Dević (Kanton Sarajevo) i Hikmet Hodžić (Livanjski kanton).

SDPBiH je odlučio da nosioci listi za Zastupnički dom BiH budu Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Jasmin Imamović i Zukan Helez.

Kada je riječ o Federalnom parlamentu, nositeljica jedne od liste je Jasna Duraković, a iz Izborne jedinice HNK Aner Žuljević. Nositeljica liste u Kantonu Sarajevo je Benjamina Karić.

I Stranka za BiH je objavila imena nosilaca listi. Tako su za Zastupnički dom BiH nosioci listi Zlatko Hadžidedić, Samir Kreso, Sead Selimović, Hamdija Lipovača i Zahida Binakaj.

Za Zastupnički dom FBiH nosioci listi su Enes Bajramović, Esed Karić, Admir Čavalić, Faruz Tulumović, Asim Čajlaković, Jasmina Knezović, Enes Husejnović, Ramiz Meša, Safet Omerović, Almir Bečarević i Nemanja Rodić .

Nosioci listi za skupštine kantona su Semir Efendić (Kanton Sarajevo), Hasan Handžić (ZDK), Mirnes Gušić (TK), Adis Bubalo (HNK), Nedžada Tolja (SBK), Damir Žuga (BPK), Nisvet Jusić (USK) i Safet Pilić (Livanjski kanton).

Naša stranka za nosioca liste u Kantonu Sarajevo stavila je Edina Fortu. Jedan od nosilaca liste za Federalni parlament je Damir Arnaut, dok će nositeljica jedne od listi za Državni parlament biti Sabina Ćudić.

Nosilac jedne od listi Naroda i pravde za Zastupnički dom Parlamenta FBiH bit će Denis Zvizdić, dok će Elmedin Konaković nositi jednu od listi za Parlament FBiH, dok će na drugoj nosilac biti Adnan Delić. Nosilac liste za Kanton Sarajevo bit će Elvedin Okerić.

Demokratska fronta na izbore će izaći pod koalicionim nazivom “Željko Komšić za građansku državu” (DF – GS). Jednu od listi za Zastupnički dom BiH nosit će Dženan Đonlagić, a drugu Vlatko Glavaš. Nosioci listi za Federalni parlament bit će Dennis Gratz i Mirza Čelik, dok je Albin Zuhrić nosilac liste za Kantona Sarajevo. Listu u Tuzlanskom kantonu nosit će Zlatan Begić.

SNSD se odlučio da nosioci listi za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH budu Nebojša Radmanović, Obren Petrović i Radovan Višković. Jedan od nosilaca liste za Narodnu skupštinu RS-a je i Vlado Đajić.

Kada je riječ o SDS-u liste za Parlament BiH nosit će Miladin Stanić, Mladen Bosić i Darko Babalj, dok će liste za Narodnu skupštinu Republike Srpske nositi Milan Radović, Dragomir Vasić, Vukota Govedarica i Marinko Božović.

PDP se odlučio da liste za NSRS predvode Draško Stanivuković, Sanja Dimitrić, Olivera Nedić, Snežana Stojanović, Slaviša Marković, Milanko Mihajilica, Igor Tošić, Ljubiša Krunić, dok će Branislav Borenović, Siniša Golić i Saša Borjan u trku za pozicije u Parlamentu BiH.

Kandidate je predstavila i Ujedinjena Srpska. Liste za NSRS predvode Jovana Kodić, Slava Brezo, Milan Kovač, Kostadin Vasić, Milan Trninić, Nenad Mejakić, Miodrag Tešendić, Sreto Đurković, a za Zastupnički dom BiH Milan Petković, Milan Novitović i Nenad Prodanović.

Probosanski blok “Pokret za državu” koji čini 10 stranaka nastupit će sa zajedničkom kandidatskom listom za Narodnu skupštinu RS-a. Stranke potpisnice koalicionog dokumenta su Stranka za BiH, SDP, SDA, SBB, DF, GS, PDA, Socijaldemokrate BiH, Narodni evropski savez i BH Zeleni, dok su se ovom pokretu odbili pridružiti Narod i pravda i Naša stranka.

Autor: faktor.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno