Info

Iz WHO-a kažu da nema razloga za zabrinutost u BiH

Nema novih zaraženih, no nastavljaju se epidemiološke pretrage u oba bh. entiteta. U Federaciji Bosne i Hercegovine je oko 250 osoba u samoizolaciji. Iako nema novih oboljelih pacijenata, zdravstveni radnici očekuju da se broj zaraženih neće zadržati na troje.

“To što su zabilježeni prvi slučajevi u BiH, zaista nije neočekivano, i mi očekujemo i nove slučajeve, pa tako i u Federaciji BiH. Sve ove mjere koje provodimo upravo zadnjih više od mjesec dana su usmjerene na to da se pripremamo za ovaj scenario i provodimo mjere kako bi se virus rano otkrio i u ovoj fazi to je naš osnovni zadatak”, kazao je Zlatan Perišić, ministarstvo zdravstva FBiH.

Ukoliko se koronavirus otkrije u ranoj fazi, procenat izliječenja je oko 90 posto, sudeći prema slučajevima izliječenih u drugim zemljama. Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi da je Bosna i Hercegovina među zemljama sa najmanjim brojem oboljelih i da još nema potrebe za vanrednim mjerama prevencije.

“Uime Svjetske zdravstvene organizacije mogu vam reći da nema razloga za zabrinutost. Ovo što se dešava u Bosni i Hercegovini je ono što su mnoge zemlje već od ranije prošle, a moram vam reći i da su vaše institucije prije nekoliko sedmica već odradile pripreme i zdravstveni sistem je sigurno spreman”, istakao je Victor Olsavszky iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Čekaonice u domovima zdravlja su ispunjene, ali, kako tvrde ljekari, nije ništa drugačija od prošlogodišnjih.

“To je uglavnom broj koji se kretao i prošlih sezona, nije to ništa ekstremno povećano pa da bismo mi mogli reagirati u smislu objave nekih novih dodatnih mjera”, izjavila je Aida Pitić, epidemiologinja.

U svim kantonima u Federaciji krizni štabovi situaciju oprezno prate. Trenutno je 248 osoba pod zdravstvenim nadzorom.

“Mi smo za sada dva tima u Domu zdravlja formirali da bi oni bili spremni u slučaju da neko od sumnjivih slučajeva dobije simptome. Oni će otići njemu kući, da pacijent ne dolazi u Dom zdravlja, da ne zarazi ostale pacijente, ali do sada niko od osoba u izolaciji nije prijavio da ima simptome”, rekao nam je Edin Čengić iz Doma zdravlja Goražde.

“Dom zdravlja Stolac je u potpunosti spreman za moguću pojavu korona virusa. Provodimo sve mjere kako bi se zaštitilo stanovništvo. Preporučamo našim pacijentima da ako nema neke potrebe, da ne dolaze u domove zdravlja, da se mnogi problemi rješavaju telefonom”, naveo je za N1 Kazimir Raguž iz Doma zdravlja Stolac.

“Na području Tuzlanskog kantona, na području trinaest opština našeg kantona, ukupno je pod nadzor stavljeno 95 osoba. Uglavnom je riječ o osobama koje su se vratile sa područja Italije”, rekla je Jasmina Brkiž-Džambić iz Zavoda za javno zdravstvo TK.

Posebne mjere se odnose na djecu. Podsjetimo, svi testirani učenici banjalučke škole Branko Ćopić su negativni na koronavirus, a učenici sarajevske Osnovne škole Grbavica II, nakon što su se vratili sa ekskurzije iz Milana, još su u samoizolaciji.

I to još samo danas, jer za nekoliko sati ističe dvosedmični period samoizolacije za učenike i profesore Osnovne škole Grbavica II. Niko od učenika nije pokazao simptome koji ukazuju na novi virus i u ponedjeljak će se vratiti u školske klupe.

Izvor: N1

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem