Naše

Iz pera i bilježnice gosta našeg grada: Zeničani, grad vas zove…

Muhamed Mahmutović
Muhamed Mahmutović
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iz pera i bilježnice gosta našeg grada: Zeničani, grad vas zove…  Do prije neki dan, kad god bih čuo za Zenicu, prve asocijacije su bile “željezarin miris dima”, kako pjeva poznati pjevač iz ovog grada i tmurni oblaci koji se nad njom nadvijaju. Nakon nedavnog trodnevnog boravka imam mnogo ljepših asocijacija, tu sad imam sestru Sanu i zeta Sabriju, a već otprije imam mnogo dobrih prijatelja, među kojima je vrijedni direktor biblioteke Mithat Kasap, dekan IPF, hafiz dr. Halil Mehtić, koji su me lijepo ugostili, možda i bolje nego u mojoj Krajini, koja je čuvena po gostoprimstvu i mnogi drugi.

Pokazaše mi dvije dobre studentice malo okolinu, vidjeh prelijepo izletište, ružnog naziva, “Smetovi”. Nakon mnogo godina sjelio sam u lijepom ambijentu kafane Miris dunja, uz sevdalinke… Mnogo, zaista mnogo, lijepih impresija, ali se još uvjek željezarin miris dima nadvio nad svim tim predivnim slikama mog sjećanja, pa sam ovim osvrtom odlučio pozvati Zeničane na akciju po tom pitanju!

Razlog više za ovaj apel je što ću se, ako Bog da, uskoro ponovo družiti sa Zeničanima. Na inicijativu koju su pokrenula tri predivna studenta, Jasmin Kovačević, Armin Čamdžić i Denis Vejzović, desetog decembra bit će tribina na kojoj ćemo tematizirati između ostalog i željezarin miris dima, ali prvenstveno govoriti o alarmantnom trendu odlaska mladih iz naše domovine!

Na tribini će govoriti legenda novinarstva Goran Milić, poznati kantautor i ujedno menadžer uspješne Polilinike “New life” iz Sarajeva, Zejd Šoto, Emina Džaferović, povratnica iz Švedske i autor ovog teksta. Do tad želim pozvati dobre Zeničane na akciju, za spas njihovih života i lijepoga grada, kojem beskrupulozni vlasnik željezare – otvoreno prijeti! Počnite sa okupljanjima i građanskim neposluhom. Tražite intervenciju EU, koja potpisuje sa BiH pretpristupne pregovore, jer oni ne žele primiti u članstvo bolestan cijeli jedan veliki grad! A, sasvim je sigurno da ćete to uskoro biti!  Hej, bolan! Vaša djeca rastu u tome, a vi ni mukajet?!

Pa ne moraju je zatvoriti, iako je od nje sasvim sigurno više štete nego koristi, kad se izračuna koliko porodica od nje sad živi, a koliko će ih zbog nje da umre ili liječi se od posljedica, ali je vlasnik dužan postaviti filtere po standardima za fabriku u naseljenom gradu!!!

Napravite opšti front. Zdravstvene, obrazovne i vjerske ustanove… Aktivisti iz zloglasnih NVO, koji vam dodatno zagorčavaju život borbom za prava pasa lutalica i homoseksualaca koji vam donose nove bolesti, za lovu iz krvavih Soroševih fondova, moraju spoznati da ste ih prozreli! Neka se ovdje pokažu, ako vam žele dobro!

Političare podsjetite na predizborna obećanja i nastojte već sad pronaći adekvatne ljude koji će izaći na izbore 2017. godine i izboriti se za vaše legalne zahtjeve u Skupštini kantona ili države! Volim vas dobri moji Zeničani, zato vam ovo i pišem, od srca!

Za Zenicablog Muhamed Mahmutović, književnik i novinar; Malmö, Sweden 15.11.2016.g.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno