Info

Iz OHR-a za Zenicablog: Cilj amandmana je direktna politička kontrola, Skupština biračima mora dokazati opredjeljenost za neovisnost policije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) ponovio je ove sedmice Pismo koje su zajednički potpisali Visoki predstavnik i ambasador SAD u BIH. Pismo poslano u martu trebalo je doći do svih ministara u Vladi ZDK, ali i zastupnika. Uprkos tome, vlada je početkom sedmice usvojila, te poslala na skupštinsko odlučivanje promjene  Zakona o unutarnjim poslovima ZDK.

Tim promjenama promijenjena je praksa da aktuelni komesar obavlja mandat do kraja, ukoliko tokom mandata stekne pravo za penzionisanje. Ta promjena je uslijedila nakon što je ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić zahtjevao da Šut odstupi s funkcije, iako za to ne postoji nikakvo pravno utemeljenje. Uz ovu, pred zastupnicima će biti i promjena ko može aplicirati za budućeg komesara, pa će kruzg onih koji stiču pravo po prvi put sa 5-6 imena biti proširen na oko 25 policijskih službenika.

Tim povodom  Zenicablog se obratio OHR-u u namjeri da dobijemo dodatno pojašnjenje da li OHR i dalje stoji kod svojih preporuka, koje su ponovljene više puta, uključujući kraj marta i početka ove sedmice.

-U pismu koje je u martu uputio zajedno sa američkim ambasadorom Nelsonom, visoki predstavnik Inzko bio je sasvim jasan: povući amandmane i prepustiti ih ekspertskoj radnoj grupi koju vodi sama policija a u koju su uključeni i predstavnici naših ureda. Cilj pomenutih amandmana bio je da se uspostavi direktna politička kontrola nad policijskim sistemom Zeničko-dobojskog kantona. Skupština Zeničko-dobojskog kantona ima odgovornost da biračima dokaže svoju opredjeljenost za neovisnost policije, transparentno i dobro upravljanje, i vladavinu prava. Visoki predstavnik Inzko očekuje da će članovi Skupštine postupiti na taj način, stoji u pisanom odgovoru iz OHR-a kojeg nam je uputila  Viša savjetnica OHR-a za vanjske i medijske odnose Ljiljana Radetić.

U petak je zakazano zasjedanje Skupštine ZDK, pa će javnost, ali i međunarodni faktor, sigurno sa velikim zanimanjem pratiti ishod sjednice. Da li će eventualno biti kakvih sankcija ili posljedica po ZDK, usvoje li zastupnici ipak te promjene, iz OHR-a nisu komentirali.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno