Biznis

Iz EOGL-a pisali Wigemarku i Inzku: Reagirajte u slučaju donošenja Zakona o igrama na sreću u FBiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iz EOGL-a pisali Wigemarku i Inzku: Reagirajte u slučaju donošenja Zakona o igrama na sreću u FBiH – Iz Evropske organizacije za regulaciju igara na sreću (EOGL) pisali su Šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku EU u BiH, Lars-Gunnar Wigemarku i visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku te zatražili njihovu hitnu reakciju kada je u pitanju inicijativa za izmjenu Zakona o igrama na sreću u Federaciji BiH, piše Patria.

– Mi inicijativu za izmjenu Zakona o igrama na sreću u FBiH promatramo od samog početka te ističemo da postoji velika opasnost da je u pitanju ozbiljno narušavanje ravnopravnog tržišnog natjecanja, kršenje odredbi Ustava FBiH, kao i kršenje Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda te djelovanje protivno pravnim stečevinama Evropske unije, koja je 20.09.2016. prihvatila zahtjev BiH za članstvo – stoji u početku dopisa kojeg su iz EOGL-a uputili Wigemarku i Inzku.

Iz EOGL-a ističu kako je čudno da se pojavila inicijativa za izmjenu Zakona o igrama na sreću iako to nije bilo predviđeno ni Reformskom agendom (2014-2018) ni Planom rada Vlade FBiH za 2016. godinu. Iz EOGL-a izražavaju zabrinutost da prijedlozi koji dolaze iz Vlade FBiH produbljuju neustavnost Zakona o igrama na sreću, na način da različito tretiraju određene priređivače na području FBiH, iako Ustav FBiH svim pravnim i fizičkim licima garantira jednakost pred zakonom.

– Indikativno je da Vlada FBiH i Federalno ministarstvo finansija u izradu ovog zakonskog rješenja do sada nisu željeli uključiti legalne domaće priređivače, iako ih na to obvezuju domaći zakonski propisi. Prema saznanjima EOGL-a, Prijedlog Zakona o igrama na sreću izrađen je bez prethodno obavljene stručne ekonomsko-finansijske analize i Vlada FBiH odbija bilo čije argumente koji kritiziraju takvo zakonsko rješenje, naglašavaju u EOGL-u, potvrđujući kako su dva puta do sada, u septembru 2016. i januaru 2017. pisali Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu finansija nudeći svoju pomoć u usklađivanju propisa FBiH s propisima Evropske unije, ali njihova ruka pomoći nijednom nije prihvaćena.

Iz EOGL-a Wigemarku i Inzku prenose kako ni Vlada FBiH i Federalno ministarstvo finansija 25.01.2017. nisu poslali svoje predstavnike na međunarodnu konferenciju pod nazivom “Oporezivanje u evropskoj industriji igara na sreću”, čime su Vlada FBiH i Federalno ministarstvo finansija još jednom pokazali kako su gluhi na pozive za saradnju.

A da su u Bruxellesu vrlo dobro upoznati s problemima u FBiH potvrđuje i dio dopisa u kojem iz EOGL-a Wigemarka i Inzka upoznavaju sa problemima komunalnih taksi.

– Gradske i općinske vlasti nepoštivanjem Ustava FBiH i presuda Ustavnog suda priređivačima igara na sreću nameću komunalne takse na istaknute firme u iznosima višestruko većim nego drugim djelatnostima unutar istih gradskih zona, pišu iz EOGL-a, ističući kako postoji više od 100 presuda Ustavnog suda FBiH koji je ovakve odluke proglasio neustavnima. Navodi se i primjer Odluke o komunalnim taksama u Zenici.

– Gradska i općinska vijeća ne poštuju Ustav FBiH, kao ni presude Ustavnog suda. Tako je Gradsko vijeće Zenice 29.12.2016. usvojilo Odluku o komunalnim taksama kojom su priređivačima igara na sreću po kriteriju vrste djelatnosti iznosi komunalnih taksi na istaknutu firmu povećani s 3.000 KM na 50.000 KM godišnje po uplatnom mjestu, čime je domaćim priređivačima igara na sreću doslovno onemogućeno poslovanje na području Grada Zenice. Posebno je bitno naglasiti da je Ustavni sud FBiH Odluku o komunalnim taksama u Zenici već tri puta proglasio neustavnom, upravo zbog toga što je kao kriterij za određivanje visine komunalnih taksi uzimala vrstu djelatnosti koju porezni obveznik obavlja. Gradsko vijeće Grada Zenice je i nakon tih presuda opet usvojilo novu Odluku kojom iznose komunalnih taksi priređivačima igara na sreću povećavaju za nevjerojatnih 1.666,67%, a ostalim djelatnostima uopće ne mijenjaju visinu komunalnih taksi, što je još jedan dokaz kako se radi o diskriminaciji po vrsti djelatnosti, stoji u dopisu EOGL-a.

Na kraju dopisa iz EOGL-a izražavaju sumnju da bi ovakvi procesi u FBiH mogli u potpunosti uništiti legalne domaće priređivače igara i legalno tržište te otvoriti širom vrata crnom tržištu pa stoga iz EOGL-a Wigemarka i Inzka poziva na reakciju.

– Sigurni smo da biste se, ukoliko podrobnije analizirate sve tvrdnje koje u ovom dopisu iznosimo i sami uvjerili da vlasti u FBiH provode aktivnosti koje se protive pravnim stečevinama Evropske unije te Vas stoga pozivamo na reakciju u skladu s ovlastima koje imate. Na osnovu stavova i činjenica inozemnih i domaćih eksperata iznijetih na spomenutoj konferenciji, uvjereni smo da je Vaša reakcija prijeko potrebna, jer postoji realna opasnost da budu ugrožene temeljne ljudske slobode i pravo na rad, a na koncu, direktno je ugroženo više od 5.500 radnih mjesta te više od 180 milijuna KM prihoda budžeta FBiH. Smatramo da bi eventualni gubitak svega navedenog mogao biti okidač za nove socijalne nemire i put kojim će bi se BiH itekako udaljila od Evropske unije – zaključuju iz EOGL-a, prenosi Patria.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno