Info

IZ BiH: U koliko sati će se klanjati Bajram namaz u utorak 20. jula

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

IZ BiH: Bajram namaz će se klanjati 20. jula u 6 sati- Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u utorak, 20. jula 2021. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.

“Bajram-namaz će se klanjati s početkom u 6 sati. Nakon sabah-namaza bit će održan svečani program kojeg će izvesti poznati učači Kur’ana, ilahija i kasida, a prigodni vaz ovom prilikom održat će prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije dr. hfz. Mensur-ef. Malkić”, navode u IZ BiH.

Dane Kurban-bajrama određuje klanje kurbana – što je tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama, te dani hadža – dani boravka nekoliko miliona muslimana u časnim mjestima Mekki i Medini.

“I ove godine, zbog pandemije koronavirusa, milioni hadžija su spriječeni da obave peti stub islama – hadž – koji im Uzvišeni Bog propisuje, a koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uslove za to. Hadžija je Allahov gost kome se pruža prilika da mu budu oprošteni svi grijesi”, dodaju u saopćenju.

Kurban bajram traje četiri dana. Za vrijeme Kurban-bajrama poslije svakog farz namaza uči se tekbir i tešrik. Vrijeme učenja tekbir-i tešrika traje od sabaha 9. zu-l-hidžeta, Dana Arefata, a završava sa ikindijom četvrtog dana Bajrama.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno