Biznis

Iz BiH izvezeno zlato vrijedno 48 miliona KM!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Iz Bosne i Hercegovine u posljednje dvije godine izvezeno je zlata u vrijednosti od 48 miliona KM, potvrđeno je „Dnevnom avazu“ u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO).

Među skupocjene proizvode ove vrijednosti koji su izašli iz naše zemlje, osim zlatnih, ubrajaju se i draguljarski predmeti te drugi plemeniti metali.

Zanimljivo je da je od ove ukupne brojke u 2013. izvezeno zlata u vrijednosti od 35,4 miliona KM, dok je u prošloj godini preko granice otišlo zlata vrijednog 12,6 miliona maraka.

Inače, u usporedbi s prethodnim godinama, u 2014. osjetan je pad izvoza zlata iz naše zemlje, jer osim rekorda iz 2013. u poslijeratnoj BiH kada je u pitanju izvoz ovog plemenitog metala, primjerice, u 2012. godini izvezeno je zlata čija je vrijednost procijenjena na 19,4 miliona KM.

S druge strane, kada je u pitanju uvoz zlata i drugih plemenitih metala, njegova vrijednost, barem ona registrirana, znatno je manja od izvoza i u prošloj godini iznosila je 6,4 miliona KM, dok se u dvije prethodne godine ta vrijednost kretala od 6,2 miliona KM odnosno 5,1 milion maraka.

Kako saznaje „Avaz“, zlato se najčešće izvozi u vidu nakita, a sve češće se pretapa u poluge, pa se izvozi u tom obliku.

Zlato se iz BiH najviše izvozi u Tursku, Sloveniju, Italiju i Njemačku.

Upozorenja zlatara

Izvoznici zlata ne moraju državi ništa platiti dok iz nje izvlače višemilionsku vrijednost, a uprkos upozorenjima vlasnika zlatarskih radnji iz svih krajeva BiH da se neograničenim izvozom zlata narušava ekonomska stabilnost zemlje, godinama niko ne reagira.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno